BEWERKER_koryu

Wat is Nihon Koryu

Nihon Koryu – de militaire wapenkunsten

De wapens uit het Nihon Koryu,  ofwel de Japanse wapenkunsten, bestonden daarentegen hoofdzakelijk uit daadwerkelijk voor de strijd ontwikkelde wapens die gebruikt werden door o.a. de Japanse samoeraikrijgers, ninjakrijgers en de feodale beveiligings- en yoroi2gk2politiekorpsen. In deze zin zijn deze dan ook sterk afwijkend en veelal veel dodelijker dan die van het Ryukyu Kobudo. Daar waar kobudo op Okinawa veelal gepaard ging met beoefening van Karate, werd het Nihon Koryu vooral in combinatie beoefend met Taijutsu. Enkele voorbeelden van inheemse Japanse wapens zijn de katana (samoeraizwaard), tanto (mes), jutte (een metalen staaf met een kleine zijhoorn), kusarigama (een sikkel met een lange ketting), chikiriki (een lange stok met een ketting en een bal), yawara (handpalmstokje om zenuwslagen mee uit te delen), tessen (ijzeren waaier), naginata (hellebaard), yari (speer), en shuriken en shaken (werppinnen en -sterren).

Klik op de onderstaande links om de filmpjes te zien:
The Way of the Warrior
Hidden Weapons and Shuriken techniques

Waarom trainen met wapens?

Evenals in de tijd van de samoerai-krijgers gelden vandaag de dag nog steeds zeer strenge wapenverboden. En maar goed ook. Ook in deze tijd horen we nog regelmatig schrikbarende verhalen over personen die door wapengeweld om het leven zijn gekomen. Om deze reden wordt het Nihon Koryu als verdedigingskunst vandaag de dag nog steeds in leven gehouden. Het zogenaamde “eerlijke gevecht” heeft namelijk nooit echt bestaan. Indien een man met een lengte van 2 meter en een gewicht van 120 kilo (persoon 1) het tegen een man opneemt die slechts 1.68 m. lang is en 68 kilo weegt (persoon 2), dan is alle eerlijkheid al bij voorbaat verdwenen. BEWERKER_koryu2Dergelijke ongelijke gevechten worden van oudsher wel vaker beslist met wapens. Want wie is er nu werkelijk laf? Persoon 1 die persoon 2 moedwillig tot zijn slachtoffer wil maken? Of persoon 2 die zich ongevraagd en op alle mogelijke wijze tracht te verdedigen in een ongelijke strijd tegen persoon 1? Ieder mens heeft het volste recht om zichzelf en zijn naasten op iedere mogelijke manier te beschermen tegen geweld. Een training in Nihon Koryu leert de beoefenaars niet alleen om letterlijk alles in zijn omgeving als wapen te leren herkennen en gebruiken, maar het maakt hen ook minder angstig voor wapens die tegen hen worden gebruikt. Ook worden de reflexen van een persoon vele malen scherper, wordt de pijngrens aanzienlijk verhoogd en nemen inzichten in ongewapende technieken en tactieken enorm toe. Feitelijk gezien ligt een training met wapens in het verlengde van iedere serieuze beoefening van de krijgskunsten.

De stroming binnen onze school

Sensei Patrick Baas heeft persoonlijk getraind met enkele leidende Japanse experts waaronder de beroemde grootmeesters Masaaki Hatsumi, Shoto Tanemura en Manaka Unsui. Ook trainde hij met de Koreaanse (Haedong Kumdo) zwaardvechtmeester Jeong Seong Kim. Sensei Paul Kroes trainde eveneens met Shoto Tanemura en Manaka Unsui. In 2014 publiceerde Patrick Baas een 284 pagina’s tellend boek genaamd: “Kobudo, wapenkunsten van Ryukyu en Japan”  waaraan Soké Masaaki Hatsumi, Soké Takayuki Kubota, Hanshi Tetsuhiro Hokama en Kancho Jon Bluming hun persoonlijk voorwoord verleenden. Het boek behandeld veel van het Nihon Koryu.

De Nohon Koryu-stijl die wij binnen Sam Lung Martial Arts beoefenen is van origine afkomstig van de Bujinkan van Soke Masaaki Hatsumi. Inmiddels zijn wij aangesloten bij de Seishinkai van de Japanse grootmeester Soke Sadatomo Harada.

Wij bieden binnen onze school geen op zich zelf staande Nihon Koryu-lessen, maar integreren deze wapens en de daarmee gepaard gaande technieken en tactieken tijdens de Taijutsu-lessen.

‘Win zonder je zwaard te trekken.
Indien je je zwaard moet trekken,  snijd dan niet.
Wees verdraagzaam. Besef goed dat het
een ernstige zaak is wanneer je een leven neemt.
Indien je hart goed is dan zal je de overwinning bereiken
en je werkelijke waarde ontdekken zonder
je handen vuil te maken’

– Soké Dr. Masaaki Hatsumi –

SAM LUNG MARTIAL ARTS is officieel lid van:

Seishinkan-logo-Japan  Bujinkan   

LERAREN EN ASSISTENTEN:

  • Instructeur Patrick Baas, 3e dan.

Wij bieden binnen onze school geen op zich zelf staande Nihon Koryu-lessen, maar integreren deze wapens en de daarmee gepaard gaande technieken en tactieken tijdens de Jutaijutsu-lessen.