Krav-maga

Wat is Krav Maga

Krav Maga is een Israelische close combat zelfverdedigingssysteem die zijn oorsprong heeft in Hongarije maar later verder is ontwikkeld in Israël. Het is een zeer eenvoudig – en dus gemakkelijk te leren – zelfverdedigingssysteem dat zich beperkt tot snelle korte gevechtstechnieken waarbij trap-, stoot-, knie- en elleboogtechnieken centraal staan. Bij Krav Maga draait alles om et zo snel mogelijk stoppen van  een vijandelijke aanval, kosten wat het kost! Tevens vormt krav maga de perfecte conditionele body work out. Het doet tijdens de warming up en basic drills denken aan body combat.

De populariteit van Krav Maga in Hollywood

220px-Enoughposter

Krav maga bereikte het grote publiek doordat filmsterren als Liam Neeson, Jennifer Lopez, Lucy Liu, Angelina Jolie en Sean Penn met dit Israelische zelfverdedigingssysteem aan de slag gingen. Jennifer Lopez startte met haar Krav Maga training speciaal voor de speelfilm “Enough” (2002). In de actiefilms Taken 1, 2 en 3 speelt Liam Neeson de rol van ex-CIA agent Bryan Mills. In vrijwel alle vechtscènes zien we de effectiviteit van het Krav Maga volop in beeld.

liam-neeson taken_two_poster

Naast de ‘Taken’ filmreeks is er ook lange tijd verkondigd dat Jason Bourne (een rol vertolkt door Matt Damon) in ‘The Bourne Identity’, ‘The Bourne Ultimatum’ en ‘The Bourne Supremacy’ ook gebruik maakte van Krav Maga, maar dit bleek niet correct te zijn.

140224_OAT_BourneIdentity_jpg_CROP_promo-mediumlarge  100950547_b9bab1a800_o

De vechtchoreografen van Jason Bourne (Damon Caro en Jonathan Eusebio) bleken namelijk getraind in de krijgskunsten jeet kune do (ontwikkeld door Bruce Lee) en Kali (een Filipijnse krijgskunst).  Patrick Baas, de hoofdleraar van Sam Lung Martial Arts heeft getraind met zowel Dan Inosanto en Ted Wong, Bruce Lee’s twee beste leerlingen en assistenten.

tedwongcert  Dan Inosanto

(Links) Sifu Ted Wong Jeet Kune Do Seminar certificaat uit 1996.
(Rechts) Patrick Baas met Guru Dan Inosanto.

Geschiedenis van het Krav Maga

De oprichter van Krav Maga was de Hongaar Imi Lichtenfeld. Imi werd op jonge leeftijd  geconfronteerd met antisemitisme en het tumblr_lxlsshy1iM1qduh1wgeweld dat daarmee gepaard ging. In 1948, toen de staat Israël werd gesticht, werd hij hoofdinstructeur van Krav Maga in het Israelische leger. Daar maakt het tot op de dag van vandaag deel uit van de opleiding van militairen en agenten van militaire israeligroinattack_2358inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat Krav Maga een uitermate effectieve vorm van zelfverdediging is mag duidelijk zijn. Regeringspersoneel heeft immers geen tijd te verspillen zodra het om veiligheidszaken gaat. Krav Maga bleek in de praktijk zo gemakkelijk toepasbaar en efficiënt te zijn dat het in no-time vooral ook zeer populair werd onder de dames.