Fighters train at the Muay Thai Boxing Club under the freeway at Khlong Toei, Bangkok Thailand March 2003
©David Dare Parker / AsiaWorks Photography

Wat is Muay Thai

In onze school beoefenen wij Thaiboksen niet als een wedstrijdsport maar als een vorm van zelfverdediging, culturele, recreatieve en conditionele training. Door het Muay Thai als zelfverdedigingsvorm te beoefenen  sluiten wij aan op de oude oervorm, namelijk het Muay Boran. Het verschil is dat daar waar het Muay Thai een moderne sport vertegenwoordigd, het Muay Boran als een harde histoire1zelfverdedigings- of oorlogskunst wordt beschouwd dat vandaag de dag nog steeds zeer effectief tegen aanvallen op straat kan worden ingezet.

Muay Thai wordt de stijl van de 8 wapens genoemd (voeten, knieën, handen en ellenbogen). Het Muay Boran noemt men de stijl van de 9 wapens (het hoofd wordt er voor kopstoten gebruikt). In het traditionele Muay Boran wordt meer op de ledematen geslagen en getrapt. Ook staat men er lager en verdedigen de armen, voor elkaar, het centrum van het lichaam. Dit in tegenstelling tot het sport-Muay Thai waarbij men rechtop staat en de handen naast 1445570143412het hoofd houdt. day-trip-to-ayutthaya-thailandBeiden stromingen bevatten traditionele gebruiken zoals de rituele groet wai kru ram muay die in een dansachtige vorm wordt opgedragen om de leraar, Boeddha en de sangha (broederschap van Boeddhistische monniken)  te vereren. Daarnaast bevat het oude Muay Boran, in tegenstelling tot het moderne Muay Thai, traditionele loopvormen zoals we die terug zien in andere oosterse krijgskunsttradities (klik hier voor het zien van een loopvorm).

Normen en waarden

Het Muay Thai vormt een belangrijk deel van Thailands nationale culturele erfgoed,  waarin oude codes van eerbied, respect en het ontwikkelen van een geweldloos, hoffelijk karakter zeer hoog in het vaandel staan. Het Muay Thai is de nationale sport van Thailand.

Wedstrijden

Zoals eerder vermeld richten wij ons niet op de wedstrijdsport. Maar uiteraard ben je vrij om aan wedstrijden deel te nemen en kan deelname altijd worden gerealiseerd. Onze school werkt immers nauw samen met diverse wedstrijd georiënteerde scholen.

Geschiedenis van het Muay Thai

Muay Thai is onbetwist de allerbekendste van alle Kmer-vechtstijlen. H
et kende als traditie door de geschiedenis heen  echter vele verschillende benamingen. Er zijn er talloze bewijzen dat de stijl ook Muay Chaiya, Muay Thasao, Muay Lopburi en Muay Korat werd genoemd. Ook de term Pahuyuth of Toi Muay werd 3f3c772262cd43f5713d299c6b38433aen wordt nog steeds gebruikt om de oude Thaise vechtkunsten mee aan te duiden. Ook de buurlanden beschikken over vergelijkbare vechtsystemen zoals in Myanmar (voorheen Birma) waar men hun vechtkunst Lethwei of Bando noemt. In Cambodja noemt men deze vechtstijl bokator, Pradal Serey en Kun Khmer en in Laos staat het bekend onder de naam Muay Lao.

In 1995 deed de Cambodjaanse regering een poging om de term Muay Thai te veranderen in Sovannaphum boxing, waarmee zij trachten het Thaise, Cambodjaanse, Laotiaanse en Birmaanse boksen te verenigen. Sovannaphum betekent in oud-Khmer´Gouden land´. De Thaise regering voelde hier niet veel voor. Inmiddels is het traditionele Muay Thai ook meerdere keren wereldwijd op het witte doek geweest met de filmreeks: Ong Bak (klik hier voor een scene).

Krabi Krabong; het gebruik van wapens

De wapenkunsten van Thailand worden over het algemeen aangeduid met de term Krabi Krabong (zwaard- & stokvechten), maar ook het Pahuyuth maakt vandaag de dag nog steeds gebruik van de traditionele wapens. 12541773_f520De wapens komen – ook hier – sterk overeen met die in het Birmaanse Banshay en het Cambodjaanse Kbach Kun Boran, wat dus slechts als lokale termen voor hetzelfde verhaal kunnen worden beschouwd. Het Thaise wapenarsenaal bestaat uit de krabi (zwaard), de krabong (lange stok), de daab song mue (dubbelzwaarden), de lo (schild), de ngau (hellebaard), de mae sun sawk (stokken die aan de onderarm worden gedragen) en de phlong (twee kortere stokken). In Cambodja noemt men het zwaard dao, de lange stok dambong veng en de twee kortere stokken dambong bokgatau.