padepokan

De Stroming

Patrick Baas, de hoofdleraar van Sam Lung Martial Arts, beoefende enige tijd de Setia Hati stijl alvorens hij voor enkele jaren in de leer ging bij de wereldberoemde grootmeester Rudi Terlinden. Terlinden was de uitvinder van de Ratu-Adil stijl die was opgebouwd uit cikalong, cimande, serak en setia hati. Hij overleed echter in 2000 en liet slechts twee bevoegden na om zijn stijl te mogen uitdragen. Vele jaren later kwam Patrick in aanraking met een Silat-stijl die onmiddellijk zijn aandacht greep. Een stijl die uit drie van de vier zelfde basis-ingrediënten was opgebouwd als de Ratu-Adil stijl van zijn leraar Rudi Terlinden, namelijk aliran Panglipur. Pencak Silat Panglipur bestaat namelijk uit cikalong, cimande, serak en sabandar. Sindsdien beoefenen wij binnen Sam Lung Martial Arts de Panglipur-stroming.

Himpunan Pencak Silat Panglipur

De aliran (=stijl) Panglipur is in 1909 te Bandung ontstaan. De oprichter van Panglipur is Abah Aleh (1856–1980). De naam

Abeh Aleh

Gubes Abeh Aleh

Panglipur heeft hij gekregen van het toenmalige districtshoofd van Bandung. Het districtshoofd was op een dag ernstig ziek toen hij zich liet vermaken door enkele mensen waaronder een leerling van Abah Aleh. Het districtshoofd was zo onder de indruk van de demonstratie van de leerling van Abah Aleh, dat hij het de naam Panglipur gaf. Panglipur is Sundanees voor ‘Penghibur’ en betekent zoiets als vermaak of voldoening. ‘Pang’ geeft aan dat iets bezig is en ‘Lipur’ is het verdwijnen van bezwaarde gevoelens.

 

De filosofie van Panglipur luidt als volgt:

  1. Pek Aranjeun Neangan Guru Luhung Ilmuna, Poma Ulah Ria (Takabur).
    “Gaat uw gang en zoek een leraar met een hoge kunde, maar wordt nooit verwaand”
  2. Pek Aranjeun Neangan Guru Luhung Ilmuna Pikeun Udageun Rasa. 
    “Gaat uw gang en zoek een leraar met een hoge kunde om uw gevoel te vergroten. (De tweede betekenis is voor diegene die de eerste betekenis begrepen heeft)

website_1  website_2

Patrick Baas met de wereldberoemde martial arts filmster en Panglipur Guru Cecep Arif Rahman. Rahman is meervoudig wereldkampioen en speelde de rol van ‘the assassin’ in de Indonesische kaskraker The Raid II Berandal, The Gate en Star Wars 7 The Force Awakens.

Naast onze eigen stijl onderhouden wij goede, vriendschappelijke banden met diverse andere Pencak Silat stromingen in Nederland.

SAM LUNG MARTIAL ARTS is officieel lid van:

PANGLIPUR    0persilat    IPSI_Logo_200    

INSTRUCTEUR: