silat_training2

Wat is Pencak Silat

Pencak Silat is een Indonesische zelfverdedigingskunst waarbij van origine alles is toegestaan om een aanval zo snel en efficiënt mogelijk af te slaan.  De kracht van Pencak Silat komt tot uiting in harde, snelle combinaties van bewegingen die veel verwarring zaaien bij tegenstanders die niet of minder goed getraind zijn.
Deze bewegingen bestaan uit stoten en trappen, maar ook klauw- en pencak-silat-arie-toursino2steektechnieken, kop-, ellenboog- en kniestoten. De gecontroleerde, soepele lichaamsbeheersing, die doorgaans sierlijk is om te aanschouwen*, komt pas echt tot zijn recht wanneer deze zich ontvouwen in de kenmerkende bliksemsnelle en keiharde bewegingen waarmee aanvallen worden gestopt of zelfs  geneutraliseerd. Zo maakt men ook gebruik van technieken waarbij tegenstanders op pijnlijke drukpunten wordt aangevallen. Deze kunst, sentuhan, kan leiden tot tijdelijke verlammingsverschijnselen, braken en zelfs (alleen wanneer bewust toegepast) de dood. Ook wordt er volop getraind met en tegen wapens en leren de leerlingen traditiegetrouw geneeskrachtige kruidenmiddelen te bereiden.

* De Indonesiërs verborgen vroeger hun gevechtstraining in volksdansen omdat de Nederlandse kolonialisten een verbod hadden ingesteld.

Geschiedenis van het Pencak Silat

Pencak silat ontstond in Indonesië en breidde zich in rap tempo uit naar Maleisië en Brunei. Het is de verzamelnaam voor alle traditionele Indonesische zelfverdedigingskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld. Doordat in de jungle van Indonesië veel wilde dieren leefden, leerden de Indonesiërs zich een zelfverdediging aan die zich onderscheidde. Zij begonnen 4-pencak-silat-arie-toursino2namelijk de bewegingen van dieren te imiteren en leerde daarbij veel van Chinese handelsreizigers.  Ook het feit dat de Nederlandse kolonisten vele honderden jaren lang een waar schrikbewind voerden in het land, nam het aantal beoefenaars van deze zelfverdedigingskunst explosief toe. De naam Pencak Silat stamt volgens sommige overleveringen af van de Chinese woorden pun chao si lak dat “vuistvechten in vier richtingen” betekent. Hoewel reeds de Nederlandse kolonialen in het toenmalig Nederlands-Indië ermee kennismaakten, geldt als moment van eerste kennismaking van het Westen toen de Indo-emigranten naar Nederland kwamen. In Nederland zijn er scholen die zich richten op de traditionele en meer authentieke vorm van pencak silat. De meer moderne stijlen richten zich voornamelijk op het sportelement. Het hoofdkwartier van Pencak Silat, de Padepokan, bevindt zich in Jakarta op Java, centraal Indonesië.