1174px-Steven_Ho_Martial_Arts_Kick

Wat is Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse vorm van ongewapend vechten. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon vuist en do de levensweg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid. Het wordt dan ook vaak gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport omdat er veel aandacht uit gaat naar zelfbeheersing en respect. Voor de serieuze taekwondoka is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van leven, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. Door training in zelfverdediging ontwikkelt een beoefenaar zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en respect. Taekwondo wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen maar die door iedereen beoefend kan worden.

Geschiedenis van het taekwondo

De naam taekwondo is afgeleid van teakyon, de oudste Koreaanse verdedigingsvorm. Toch is het verwantschap tussen taekyon en taekwondo slechts oppervlakkig. Behalve dat in beide sporten de beoefenaars zich veel van traptechnieken bedienen zijn er verder geen overeenkomsten en verschillen de traptechnieken enorm. Men probeert vaak om taekwondo een langere geschiedenis toe te dichten dan historisch kan worden bewezen.

KukkiTaekwondo

Pas in 1955 werd de huidige naam ‘taekwondo’ in het leven geroepen door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi. In principe bestond uit het taekwondo destijds nog uit bijzonder veel Japans karate en Chinees kung-fu. Vandaar dat ook nog lange tijd in Korea de term kwon bup kong soo do of tang soo do boven de gevels van sportscholen prijkten. Letterlijk vertaald betekent dit kempo karate of Chinese hand. Sinds die tijd heeft het taekwondo extreem veel verandering ondergaan en ontwikkelde het zich tot een op zichzelf staande unieke stijl.

Een eigen unieke stijl

Alhoewel de wering en standen ongeveer hetzelfde zijn als bij het karate en kung-fu, legt taekwondo beduidend meer accenten op de ontwikkeling van dynamische traptechnieken, beweeglijkheid en aaneenschakelingen van diverse spectaculaire technieken. Een taekwondo demonstratie vormt dan ook niet zelden voor een wervelende show. Echter is het zo dat dat taekwondo, zoals beoefend door de oude grootmeesters, ook een belangrijke rol toebedeelt aan het gebruik van de vuisten! Iets wat men bij het huidige sportelement helaas nog maar weinig ziet plaatsvinden.