BEWERKER_taijutsu2

Trainingsmethodes

Een Taijutsu-training bestaat uit verschillende onderdelen zoals o.a. koppo-jutsu (het aanvallen van de botten, koshi-jutsu (het aanvallen van de spieren en zwakke plekken op het lichaam), Jutai-jutsu (werp-, worstel- en verwurgingstechnieken) en dakentai-jutsu (stoten, slaan, trappen en blokken), junan-taiso (lichaamsconditionerings- en ademhalingsmethodes) en taihen-jutsu (acrobatiek, standen en ontsnappingsmethodes).

De door ons aangeboden budosporten worden niet op rigide traditionele wijze beoefend. Realistische zelfverdediging staat centraal in iedere budosport die wij u aanbieden. Trap- en stoottechnieken, klem- en verwurgingstechnieken, grondvechten, EigaGoGo_6wapengebruik en anti-wapentechnieken zijn een onderdeel van iedere door ons onderwezen budosport. Uiteraard biedt de ene stijl u meer van het ene dan 0012d3a5_mediumhet ander en daarom bieden wij u ook een ruimere keuze. Zo hebben wij voor iedereen wat. Naast het fysieke gedeelte besteden wij tevens veel noodzakelijke aandacht aan de psychologie van een gevecht en het op voorhand herkennen en doorzien van conflictsituaties. Zo leren wij onze leerlingen om hun ademhaling, hartslag en adrenaline te beheersen. Alles is praktisch toegespitst op de hedendaagse realiteit. We bouwen immers aan het heden en de toekomst en kunnen dan onmogelijk aan het verleden. Laat u dus niet in verwarring brengen door de onderstaande historische begrippen.

De 18 onderdelen van training:  Ninja Juhakkei en Bugei Juhappan

Volgens de boekrollen van de Togakure-ryu, waaruit de Bujinkan is ontstaan, zijn er 18 disciplines waarin de beoefenaars van Ninjutsu zich trainen, namelijk: Ninja Juhakkei (de 18 disciplines voor de ninja) en Bugei Juhappan (de 18 vechtkunsten van de samoerai).

De 18 disciplines bestaan uit:

 1. Bajutsu (paardrijden)
 2. Bojutsu (stok- en stafvechten)
 3. Boryaku (tactieken)
 4. Chi-mon (geografie)
 5. Choho (spionage)
 6. Henso-jutsu (de kunst van het vermommen)
 7. Inton-jutsu (technieken om te ontsnappen en verbergen)
 8. Kayaku-jutsu (brandstichttechnieken)
 9. Ken-jutsu (zwaardvechten)
 10. Kusarigama-jutsu (technieken met de sikkel en ketting)
 11. Naginata-jutsu (hellebaardvechten)
 12. Seishinteki-kyoyo (spirituele ontwikkeling)
 13. Shinobi-iri (technieken en tactieken voor heimelijke infiltratie)
 14. Shuriken-jutsu (werpwapentechnieken)
 15. Sojutsu (speervechten)
 16. Sui-ren (watertraining)
 17. Taijutsu & Ju-Jitsu (ongewapend vechten, ofwel Jutaijutsu)
 18. Tenmon (meteorologie)

Veiligheid tijdens de beoefening

Het oefenen van met name bepaalde subtielere technieken dient doorgaans veelvuldig herhaald te worden voordat de technieken uit deze gevechtskunsten effectief kunnen worden toegepast.  In het algemeen geldt: bij het trainen van elke vechtsport zal het nooit om Tekkokagieen echt gevecht gaan. Ten behoeve van een veilige beoefening worden technieken niet tot het alleruiterste door-gezet en de effecten ervan deels gesimuleerd. Als voorbeeld: de beoefenaar geeft tijdens de training zijn of haar trainingspartner niet voluit een knie in het kruis; de partner suggereert in plaats daarvan het effect door dubbel te slaan waardoor de rest van de techniek kan worden uitgevoerd.

Ninjutsu buitentrainingen

Voor het beoefenen van Ninjutsu worden speciale buitentrainingen georganiseerd waarbij geen rekening wordt gehouden met jaargetijden, weersomstandigheden en/of tijdstippen. Trainingen vinden plaats in o.a. bos-, duin- en/of waterrijk gebied, alsook in stedelijke gebieden.

De Ninjutsu-trainingen zijn niet voor iedereen toegankelijk. De leraar selecteert enkel de hiervoor geschikte leerlingen uit de Taijutsu en Nihon Koryu-groep.