maxresdefault

Wat is Ninjutsu

Ninjutsu (vertaald “de kunst van het verbergen” of “de kunst van terughoudendheid”) is absoluut geen vechtsport of een krijgskunst. Het is een vorm van guerrilla-oorlogsvoering pur sang die honderden jaren geleden bedreven werd door de bergbewoners van de Japanse provincies Iga en Koga. Deze bergbewoners, die van de landerij leefden, moesten hun regio regelmatig beschermen tegen roversbendes en militaire clans van krijgsheren die het land voortdurend onveilig maakten. Sommige van hen verdienden zelfs hun geld door als huurlingen te gaan werken voor krijgsheren die hun regio goedgezind waren. In tegenstelling tot de samoerai-Shogun-introkrijgers waren zij namelijk niet gebonden aan allerlei erecodes en hoefden zij geen verantwoording af te leggen. Door hun geruisloze manier van werken, werden zij dan ook vaak ingezet als spionnen of zelfs huurmoordenaars. Door hun beruchte en zeer gevreesde optredens kregen zij namen als shinobi en (later) ninja toebedeeld. De ninja waren namelijk buitengewoon gespecialiseerd in spionageactiviteiten, het onzichtbaar plegen van moordaanslagen, camouflagetechnieken, vermomming, infiltratietechnieken, ontsnappingstechnieken, misleidingstactieken en tactische oorlogvoering. Zij waren experts in het gebruik van explosieven, giffen, medicijnen en talloze wapens waaronder zwaard, speer, pijl en boog en shuriken (werpsterren en pijlstukken). Volgens diverse historische bronnen reikte hun kennis zelfs tot het gebruik van hypnose, gedachtenlezen, illusionisme en zwarte magie. Het mag voor zich spreken dat deze middeleeuwse guerrillastrijders, die door de bevolking als ni-hin (niet menselijk), duivelse geesten en demonen werden beschouwd, ook zeer bedreven waren in het ongewapende gevecht. Deze vechtmethode noemde zij Taijutsu (ook wel Jutaijutsu genoemd) en is enigszins vergelijkbaar met het bekendere Jujitsu. Alle door de ninja beoefende expertises werden vanzelfsprekend in het diepste geheim beoefend, aangezien hen bij ontdekking ernstige martelingen en een zeer langzame dood te wachten stond.

Geschiedenis

Volgens diverse historische bronnen zou het Ninjutsu-concept ontstaan zijn in China, waar soortgelijke strijders zich in de 16e eeuw onder de naam Lin Kuei (letterlijk vertaald: bosdemonen), ook wel Ren Shu genaamd, diep in de bossen verscholen. De Lin Kuei krijgers zouden op een bepaald moment in de geschiedenis zijn Shintaro1gevlucht naar buurlanden als Japan en Korea waar zij hun guerrillakunsten doorgaven aan lotgenoten op het platteland. De guerrillakunst zou sterk geïnspireerd zijn door de werken van de Chinese generaal Sun Tzu die ‘De kunst van het oorlogsvoeren’ schreef. In de Japanse provincies Iga en Koga werd de guerrillakunst sterk beïnvloed door de Boeddhistische Yamabushi (bergmonniken). Niet alleen de Lin Kuei-krijgers hadden de reputatie “bosdemonen” te zijn. Al snel werd ook van de ninja beweerd dat zij familie waren van de zogenaamde tengu (Japanse bosdemonen). Er zijn enkele geheime klassieke manuscripten uit de 16e en 17e eeuw bewaard gebleven zoals de Shōninki, Bansenshukai en Ninpiden waarin het Ninjutsu uitvoerig werd beschreven. Zoals vermeld verspreidde de guerrilla-oorlogskunst zich via de Lin Kuei-krijgers zich ook naar Korea waar het de naam Gun Shin Bup kreeg. De beoefenaars noemde men Sul Sa. In tegenstelling tot in China en Japan was het Gun Shin Bup echter voorbehouden aan de Hwarang, ofwel de elitaire riddersklasse.

Hatsumi Manaka3 shototanemura_1

Patrick Baas met de beroemdste ninja-grootmeester  van Japan, Soke Masaaki Hatsumi (foto 1). Patrick Baas en Paul Kroes met de ninja-meesters Manaka Unsui (foto 2) en Shoto Tanemura (foto 3).

Sho20Kosugi20in20Ninja20Assassin20-20144020x2090020Wallpaper_74466  20181104_191216

Sho Kosugi (zie foto hierboven) was de eerste en is de meest bekende ninja-acteur die Hollywood ooit gekend heeft. In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren het zijn films die het ninjutsu een ongekende populariteit gaven. In 2009 geleden speelde hij zijn laatste ninja-filmrol in de speelfilm “Ninja Assassin” waarin hij rol van Lord Ozunu speelde.

Belangrijke aanvulling

Een guerrillakunst leer je niet binnen de muren van een sportschool. Wij beperken ons primair tot het Taijutsu (ongewapende gevecht) en Nihon Koryu (gewapende gevecht). De minimale leeftijd voor beoefening is 16 jaar. Dat Ninjutsu geen kinderspel betreft mag duidelijk zijn. Deze kunst wordt dan ook niet automatisch aan iedereen doorgegeven. Slechts een select groepje van Taijutsu-beoefenaars zal worden toegelaten tot dergelijke specifieke kennis en training. Volgens Soke Dr. Masaaki Hatsumi zijn er drie zaken van cruciaal belang voor het beoefenen van ninjutsu, namelijk Sainou (talent), Kokoro (een zuiver hart) en Utsuwa (capaciteit). Starten met trainen in Taijutsu geeft dus geen garantie dat je ooit het Ninjutsu zult gaan bestuderen binnen onze school.