ESCRIMA4y3

Trainingsmethodes

De trainingen binnen de Filipijnse krijgskunsten verlopen doorgaans vlot en met veel afwisseling. In een korte tijd leer je kennismaken met een explosie van aanvallen, verdedigingen en behendigheden met diverse handwapens. Omdat de Filipijnse krijgskunsten zeer omvangrijk zijn door de vele verschillende stijlen, vindt een ieder wel wat hij zoekt op het gebied van zelfverdediging.

Wapentraining

In tegenstelling tot andere krijgskunstsystemen, waarbij men eerst ongewapende vaardigheden aanleert voordat men met wapens traint, train je bij de Filipijnse krijgskunsten in de omgekeerde volgorde. Door eerst te leren werken met wapens, leer je volgens de Filipijnse tradities eerder en beter gebruik te maken ddeb2227f448da50d175a690692e0db5van bewegingen, reflexen, instinctieve reacties en snelheden die men ook in het ongewapende gevecht (Pangamot) leert toepassen. Volgens de Filipijnse meesters leert men zich in deze volgorde sneller en beter verdedigen. Want denk eraan: geen enkel wapen is gevaarlijk, het is de persoon erachter die voor het gevaar zorgt! Voor de training met wapens wordt er in het Eskrima regelmatig gebruik gemaakt van dummies die doorgaans van autobanden worden vervaardigd. Ook worden er gewoon hele autobanden opgehangen waarop getraind wordt. Doordat autobanden een zekere veerkracht hebben ervaart de eskrimador een zekere terugslag waarbij hij/zij de betrouwbaarheid van zijn/haar technieken kan verbeteren. Uiteraard wordt er ook in duo-vorm met een partner getraind. Hierbij gaat het dan vooral op vooropgestelde sets en drills.

Ongewapend full contact sparren

Het Pangamot is een full contact straatgericht zelfverdedigingssysteem waarbij van nature alles is toegestaan. Echter spreekt het voor zich dat er tijdens het sparren in de sportschool rekening dient te worden gehouden met je trainingspartner. Er mag dan wel volop geraakt worden maar we gaan hierin niet tot het bittere einde. Mensen beoefenen immers een kunst of een sport als deze om gezonder en veiliger te leven en niet om wekelijks met een ambulance te worden afgevoerd. Aan het sparren zitten dan ook bepaalde regels en men mag er zelf voor kiezen om eventueel bepaalde beschermers te dragen. Men kan dus met een gerust hart op een veilige wijze deze kunst gaan beoefenen.

Live-muziek tijdens sparring

In zowel de Filipijnen als veel scholen wereldwijd wordt er tijdens het beoefenen van Eskrima en Pangamot gevechten live mee getrommeld (klik hier voor een fragment). Dit trommelen heeft meerdere functies zoals bijvoorbeeld het bepalen van het ritme tijdens het sparren. Zijn de vechters erg passief dan kan er over worden gegaan op een sneller ritme. Gaat het gevecht er te fel aan toe dan beginnen de trommelaars de snelheid van het ritme te verlagen. Daarnaast is het beoefenen van het ritmegevoel op de trommels ook bevorderlijk voor het ritmegevoel van de eskrimadors, ofwel de beoefenaars, tijdens het beoefenen van de zogenaamde drills, ofwel een set technieken, die (uiteindelijk) op hoge snelheid worden uitgevoerd. Tevens geeft het live getrommel een bijzonder krachtige, opzwepende sfeer aan de les en wordt het ook nog eens als heel gezellig ervaren.

Wedstrijden

Het Eskrima kent een competitiefactor. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale beschermende kleding die voorkomt dat de 128ab1b95d4a827b83abcf5e538f0585 stokslagen diep het lichaam binnen kunnen dringen en daar schade aan kunnen richtten. Gezien Sam Lung Martial Arts een zelfverdedigingsschool pur sang is, en dus straatgericht te werk gaat, houden wij ons niet bezig met het trainen voor competities. Dit houdt echter niet in dat leerlingen hier niet 51KXHZ+UGuLaan deel zouden mogen nemen. Voor sommige leerlingen is het deelnemen aan competities juist een waardevolle ervaring. Zeker wanneer zij wat onzeker over zichzelf of hun opgedane vaardigheden zijn. Indien een leerling graag aan wedstrijden deel gaat nemen dan zijn er dus altijd mogelijkheden.