STROEVEN

Wat is Eskrima, Kali en Arnis

Als verzamelnamen voor de Filipijnse krijgskunsten gebruikt men doorgaans Eskrima, Arnis of Kali. De namen Eskrima en Arnis verwijzen naar de gewapende vechtkunst waarbij gebruik wordt gemaakt van een baton (stok of een paar stokken), een espada (zwaard), een daga (dolk of mes), een bolo (machete), een kris (lang slangvormig kortzwaard), dulo-dulo (palmsticks), balisong (vlindermes), kerambit (tijgermes) enzovoorts. De naam Kali is een afkorting van de twee woorden Kamot Lihok dat “lichaamsbeweging” betekent.

naamloos

Diverse Filipijnse escrima-wapens

Op de Filippijnen leert men tijdens de training eerst te werken met eskrima stokken in enkel- of tweevoud. Hierdoor gaat men zowel links- als rechtshandig preciezer worden. Er wordt doorgaans met de stokken getraind om blessures te vermijden. Vervolgens leert de eskrimador (beoefenaar van het eskrima) zich te verdedigen tegen mesaanvallen om tenslotte over te gaan tot pangamot, ofwel het ongewapende gevecht. Tijdens de wapentraining leer je dat de stok, het mes of de dulo-dulo (palmstick) gemakkelijk vervangen kan worden door iets anders, ongeacht de lengte of vorm. Op deze manier leer je om elk geïmproviseerd voorwerp te kunnen gebruiken als een wapen. De eskrimador is immers altijd omringd door potentiële wapens zoals een bezemsteel, een mobiele telefoon, pennen, sleutels, een asbak of paraplu. Zelfs een opgerold magazine kan als een perfect slagwapen dienen. De vaardigheid om een potentieel wapen te herkennen en de kennis om deze te kunnen gebruiken, is in een zelfverdedigingssituatie een groot voordeel.

Geschiedenis van  het Escrima

40.000 jaar geleden trokken de eerste mensen, via een landverbinding vanuit Borneo (Indonesië), naar wat nu de Filipijnen heet. In eerste instantie leefde deze immigranten van de jacht, visserij en landbouw maar naar verloop van tijd ontstonden er stammenoorlogen. De Filipijnse krijgskunsten hebben ook daarna eeuwenlang voor zeer veel heftige beproevingen gestaan. Naast onderlinge stammenoorlogen voerden de Filipijnen (vaak relatief klein van stuk) meer dan 300 jaar strijd tegen de Spaanse bezetters (1572-1898).

18161173_301915686898529_8995022421161410560_n

Escrima-grootmeester Dan Inosanto was de beste leerling van Bruce Lee. Patrick Baas, de hoofdleraar van Sam Lung Martial Arts trainde met Inosanto.

Toen zij eindelijk van de Spanjaarden bevrijd waren werden zij opnieuw bezet door de Amerikanen (1899-1941), hetgeen vrij snel resulteerde in een zeer bloedige driejarige oorlog (1899-1903). In 1941 namen de Japanners het eiland over van de Amerikanen. In 1945 heroverde de geallieerde Amerikanen samen met Filipijnse verzetsstrijders het land waarna deze voormalige vijand werd binnengehaald met de kreet “Victory Joe”. Een kreet die menig toerist vandaag de dag nog vaak te horen krijgt. Op 4 juli 1946 werd uiteindelijk de onafhankelijkheid van de Filipijnen werd uitgeroepen. Het Eskrima werd door de eeuwen heen ook zeer regelmatig gebruikt om duels op leven en dood uit te vechten. Vaak ging het daarbij om eer en familiekwesties.

Escrima en  Hollywood

0df2b7640af47fb41046926e1e9be0f0In 1973 zag men de eerste escrima-signalen opduiken in de speelfilmindustrie. Bruce Lee gebruikte in zijn film Enter the Dragon twee eskrima-stokken. De technieken die hij hiervoor gebruikte had hij geleerd van  zijn beste leerling Dan Inosanto. In 1974 maakte de westerse wereld pas echt kennis met de Filipijnse krijgskunsten.
Master-Roland-Dantes1De speelfilm The Pacific Connection richtte zich op een Filipijnse verzetsstrijder (een rol gespeeld door maestro Roland Dantes) die zich na de moord op zijn ouders tegen de Spaanse bezetters keert. Speciaal voor de speelfilm The Hunted (2003) werden de acteurs Tommy Lee Jones en Benicio del Torro beiden getraind door experts in de Filipijnse krijgskunsten.