Shiatsu

Shiatsu, ook wel acupressuurmassage genoemd, komt uit Japan en is een methode die door uitoefening van druk op de acupunctuurpunten energie van het lichaam in balans brengt en een goede gezondheid bevordert. Hoewel shiatsu eenvoudig ‘vingerdruk’ betekent, wordt shiatsu ook toegepast met andere delen van de hand en met ellebogen en knieën. Shiatsu is de algemene naam voor een een uitgebreide reeks technieken, maar volgt een algemeen principe, namelijk het geloof in de vitale ShiatsuPoints1zwkracht die men ki noemt. Ki stroomt via een stelsel van meridianen, de energiebanen, door het lichaam. Elke meridiaan is met een orgaan of psychofysieke functie verbonden. Met ki kan contact gemaakt worden op bepaalde punten langs de meridianen: deze punten staan bekend als de zogenaamde acupunten in de Chinese geneeskunde en onder hun Japanse naam  tsubo’s (drukpunten) in shiatsu. Bij een gezond persoon is de energie in balans en stroomt ki rijkelijk door de meridianen. Ki kan alle delen van het lichaam bevoorraden en in stand houden. Als het lichaam verzwakt is door een onmatige leefstijl, emotionele stress of letsel, stroomt de ki niet meer vrij en onbelemmerd, wat tot een tekort op bepaalde plaatsen en een overschot op andere leidt.

Effecten van Shiatsu

In shiatsu wordt ernaar gestreefd de oorzaak van de symptomen die je hebt te behandelen. De energiebalans wordt door deze massagetechniek hersteld. De ki wordt eenvoudig weer in evenwicht gebracht, waardoor het lichaam zichzelf geneest.

De Shiatsu techniek

Door aanraking kan men aanvoelen in welke gebieden sprake is van een teveel aan ki en op welke plaatsen een tekort is. Te veel ki wordt jitso genoemd, te weinig ki is kyo. Normaal gesproken is de jitso, of pijnlijke plaats, het symptoom en het kyo-gebied de oorzaak. In shiatsu oefent de masseur stilstaande druk uit door voorover te leunen en het lichaamsgewicht, boven het punt, het werk te laten Fotolia_23287395_XSzwartdoen en zo roerloos te blijven leunen. De ki zal daarop reageren, omdat het de aard van de ki is om te bewegen. Er moet een loodrechte druk worden uitgeoefend, voor een rechte hoek tussen de richting van de druk en je lichaam. Strek- en rotatie-bewegingen zijn eveneens erg belangrijke technieken voor het losmaken van de gewrichten en het harmoniseren van de ki-stroom. Soms kan shiatsu het gevoel van pijn benaderen. Dit moet wel aanvoelen als een helende pijn, die genezing bevorderd en zeker niet meer dan dat. Probeer normaal te ademen wanneer je druk voelt en laat de spanning los.

Shiatsu wordt traditie getrouw gegeven op de grond. De kleding kan bij de behandeling worden aangehouden. Bij de shiatsu massage worden geen apparaten en producten gebruikt, zelfs geen massage-olie. Het enige wat nodig is, is een redelijk zachte ondergrond om op te werken.

THERAPEUT:

  • Patrick Baas