Cursus Weerbaarheid Dames

MELD JE NU AAN VOOR EEN CURSUS WEERBAARHEID EN ZELFVERDEDIGING VOOR DAMES, 3 LESSEN VAN 4 UUR. WIJ STARTEN OP ZATERDAG 4 MEI 2024!

Schrijf je nu in door hier te klikken!

Data Cursus Weerbaarheid Dames

Zaterdag 4 mei 2024 – Tijd: 12.30-16.30 uur
Zaterdag 11 mei 2024 – Tijd: 12.30-16.30 uur
Zaterdag 18 mei 2024 – Tijd: 12.30-16.30 uur

Waarom een cursus zelfverdediging

Zodra het gaat om onze fysieke veiligheid denken we al snel aan het nemen van allerlei voorzorgsmaatregelen zoals het installeren van beveiligingssystemen, reddingszwemmen, het volgen van een slipcursus of een cursus EHBO. Een cursus zelfverdediging komt niet meteen bij iedereen op. Veel mensen denken vaak geheel onterecht: “Dat overkomt mij toch niet” of zeggen dingen als “als het gebeurt dan kun je er toch niets aan doen”.

Een voorbereid mens telt voor twee

Ter versterking van hun veiligheidsgevoel gaan mensen naar lokale sportscholen waar zij leren zich te verdedigen tegen één aanvaller, in een veilige setting, onder ideale omstandigheden en tegen een standaardwapen zoals een mes of een stok. Echter gaan deze trainingen nogal vaak aan de
realiteit voorbij. Aan het traject dat voorafgaat aan een gewelddadige escalatie wordt echter vrijwel nooit serieus aandacht besteed. Hierdoor ontwikkelen mensen een vals gevoel van zelfverzekerdheid, want met ‘een paar handige techniekjes’ komt je er helaas niet. In de door ons ontwikkelde praktijkgerichte cursus van 3 lessen van 4 uur wordt je dan ook vooral op het vlak van preventie, voorzien, voorblijven, de-escalerend optreden, verstandig vluchten en alarmeren getraind. Uiteraard duiken wij ook met de deelnemers de praktijk in en worden er fysieke technieken aangeleerd: Niet met het doel om de deelnemers een vals gevoel van veiligheid te geven, maar om hen kennis te laten maken met de mogelijkheden die men in uitgebreidere trainingsvormen zoals bijvoorbeeld krav maga aantreft (een favoriet bij de dames) of systema.

De waarheid bevrijdt

In de realiteit vinden straatcriminaliteit  en geweldpleging vrijwel nooit plaats onder de voor jou meest ideale omstandigheden. Je veilige setting kan in een fractie van een seconde veranderen in de meest onveilige plek op aarde. Ook bestaat er niet zoiets als standaard wapens. Criminele belagers benaderen hun beoogde slachtoffers soms met meer dan één persoon tegelijk en dit gebeurt nogal eens onverwachts, vanuit een dode hoek. Niet zelden is de aanval vooraf gepland.

De stille kracht van preventie

Primair valt de allergrootste winst onbetwist op preventief vlak te behalen want voorkomen is immers beter dan genezen. Daarom zijn het aanleren van een nieuwe visie, een nieuwe houding, het vergoten van je kennis op criminaliteit- en geweldsvlak, het leren voorzien en voorkomen van conflicten en verbaal leren de-escaleren je meest primaire wapens.

Het belang van ervaringsdeskundigheid

Veel vechtsportleraren hebben zelf in hun dagelijkse leven nog nooit voor hete vuren gestaan. Sommige vochten dan wel op de wedstrijdmat of in de ring, maar op straat is vechten echter een heel ander verhaal. Daar gelden geen regels, zijn er geen scheidsrechters die het gevecht bij oneerlijk of buitenproportioneel geweld staken, worden er wel wapens gebruikt en worden slachtoffers regelmatig in groepsverband aangevallen. Het aantal bekers, titels en diploma’s van een vechtsportleraar zegt dus helemaal niets over of hij je effectief tegen een criminele belager kan leren verdedigen.

De instructeur

Instructeur Patrick Baas is als voormalig bedrijfsrechercheur, criminoloog, veiligheidsadviseur, docent beveiligingsvakken, (rijksgediplomeerd) zelfverdedigingsinstructeur en professor in de martial arts een ervaringsdeskundige pur sang. Hij schreef diverse vakliteratuur over (straat)geweld en -criminaliteit.

Wat je inhoudelijk van de cursus kunt verwachten

Praktische training

 • Het leren herkennen van gevaren in aantocht.
 • Verbaal de-escalerende technieken en tactieken (rollenspel).
 • Psychologische factoren van lichaam en geest
 • Overlevings Stress Reactie (O.S.R.) en Adrenaline Stress Response (A.S.R.) training
 • Mentale weerbaarheid bij criminaliteit en groepsdruk.
 • Tactieken voor afleiding, misleiding en verstandig vluchten.
 • Moderne praktijkgerichte zelfverdedigingstechnieken en -tactieken
 • Verweer tegen, en leren werken met, hedendaagse wapens en geïmproviseerde versies
 • EHBO met zowel keukenmiddelen als geïmproviseerde middelen

Theoretische training:

 • Ruime kennismaking met de werkwijze en ontwikkelingen van alle meest voorkomende vormen van (straat)criminaliteit
 • Geweld en de invloed van de media
 • De invloeden en gevaren van alcohol en drugs
 • Huiselijk geweld, seksueel geweld en stalking
 • Wetskennis criminaliteit en geweld: uw rechten en plichten
 • Primitieve, gemakkelijk toepasbare beveiligingsmethodes om uw huis, auto of hotelkamer te beveiligen tegen criminaliteit
 • Tactische richtlijnen voor effectief signaleren en alarmeren

Cursus informatie:

 • Minimale leeftijd voor deelname: 14 jaar i.v.m. de soms wat schokkende beelden tijdens de theorielessen.
 • De cursus wordt op drie zaterdagmiddagen gehouden van 12.30-16.30 uur. De start van deze cursus vindt plaats op 4 mei 2024.
 • De kosten voor deelname zijn € 100,00 per persoon.
 • Opgave voor deelname kan via info@samlung.nl
 • Iedere deelnemer ontvangt een certificaat van deelname.