De geheime krachten van meditatie

Wanneer we van meiso (meditatie) spreken trekken veel mensen direct een link naar yoga, een kleermakerszit, de handen in de Boeddhistische lotushouding en het mompelen van mantra’s. En niet zelden krijgen mensen er tegelijkertijd een beeld bij van zweverige, geitenwollensokken beoefenaars. Wanneer we naar de gemiddelde Nederlandse beoefenaar kijken dan klopt dit vooroordeel soms ook wel een beetje. Echter zien we in Azië een heel ander publiek. Daar is meditatie voor een militair of een advocaat even normaal als het drinken van een kop koffie. Het is dan ook raadzaam om je niet van dergelijke effectieve kennis te laten weerhouden omwille van een westerse beeldvorming waarmee je jezelf mogelijk liever niet wilt associëren. Kleren maken dan wel de man maar uiteindelijk maakt de man kleren.

In mijn boek “De weg naar meesterschap. Kempo Karate” schreef ik een veertiental pagina’s over de kracht en het ongekende belang van meditatie. In die pagina’s vermelde ik dat er veel hogere vormen van meditatie zijn voor de gevorderde leerlingen. Veel van die lessen kunnen echter niet efficiënt uitgelegd worden via een blog of een boek. Daar is persoonlijke, intensieve en langdurige begeleiding voor nodig van een vaardig meester. Toch ga ik hier proberen om enkele hoogwaardige methodes uit te leggen waarmee de lezer hopelijk een beetje uit de voeten kan. Het is aan de shugyosha (volgers van het pad) om deze verder aan een grondige zelfstudie te onderwerpen.

De eerste twee methodes die ik beschrijf zullen bij veel lezers niet meteen geassocieerd worden met meditatie, maar niets is minder waar. Een uitgebreidere uitleg hierover volgt later.

Over kobudera, kuji-no-in en kuji kiri

Wie ooit een ninja-film heeft gezien zal het niet ontgaan zijn dat zij soms vreemde handgebaren (mudra’s) maken en allerlei spreuken opzeggen (mantra’s). Soms gaat dit gepaard met veel rook en licht en verdwijnt de ninja plotseling in het niets. Dergelijke filmsensaties zijn echter gebaseerd op feitelijke historische waarnemingen waarbij ninja ‘in rook opgingen’, ‘in kraaien veranderden’ of zelfs ‘door muren liepen’. Uiteraard beschikten de ninja niet over jit suryoku (bovennatuurlijke krachten) en was er geenszins sprake van jaho (een vorm van magie) maar enkel van intonjutsu (camoflagetechnieken) en genjutsu (goochelarij), toegepast door normale mensen. Maar vanwaar dan al die handgebaren en spreuken?

Ten eerste hielden de ninja het beeld dat over hen bestond, namelijk dat zij hi-nin ofwel niet menselijk waren, graag in stand. In het feodale Japan sprak men van mahou zukai, ofwel magiërs die gebruik maakte van kobudera (zwarte magie). Maar naast het effectief in stand houden van hun duistere imago, waardoor vijanden sidderden van angst, hadden de handgebaren en mantra’s wel degelijk een zeer effectieve functie, namelijk saiminjutsu (hypnose), maar dan in de vorm van auto-hypnose ofwel: De ninja hypnotiseerde zichzelf. Een zeer krachtige methode waar ik in dit stuk niet al te veel over wil vermelden aangezien er ernstig misbruik van deze methode kan worden gemaakt. Daarnaast kan de kuji-in methode zich ernstig tegen de niet correct geïnitieerde leerling keren. In oude manuscripten staat letterlijk geschreven dat wanneer het kuji-ritueel bij gebrek aan kennis foutief wordt aangewend, er ongewenste entiteiten ofwel kwaadaardige geesten aan kunnen worden getrokken. In die zin kan men de kuji-no-kiri methode dus wel degelijk te relateren aan het kobudera (zwarte magie) en dit is dan ook exact de reden waarom ik het slechts bij wat achtergrond informatie hou en waarom Soké Masaaki Hatsumi, Japans bekendste ninjameester, eveneens bijzonder terughoudend is wie hij wel of niet in deze materie onderwijst. Het is wellicht overbodig om te vermelden dat enkel leerlingen met een zéér zuiver hart en een zéér hoog spiritueel ontwikkelingsniveau hiervoor in aanmerking komen.

Het enige dat ik vermeld over deze methode is dat kuji-no-in (de negen mudra’s en mantra’s) gepaard gaan met kuji-kiri (het snijden van de negen ideogrammen) en dat deze traditie afkomstig is uit het Mikkyo, een kleine sektarische stroming binnen het Boeddhisme. Men gaat er vanuit dat Shugendo, de traditie van de bergasceten van Japan, en Ryobo Shinto (een mengelmoes van Shingon Boeddhisme en Shinto), hier ten grondslag aan liggen. Ook wordt er gespeculeerd dat de methode afkomstig zou zijn het het Chinese Taoïsme maar hier is niemand zeker van. De kuji-in is een sanmitsu-nenju, ofwel een geconcentreerde beoefening van drie mysteries waarbij onmyodo, ofwel de leer van yin en yang, een belangrijke rol speelt. Bekend is dat veel ninja fanatieke beoefenaars waren van Shugendo. De negen mantra’s en hun (eenvoudig gedefiniëerde) betekenissen zijn:

 1. Rin (臨): Kracht van lichaam en geest
 2. Pyoh (兵): Gerichte energie
 3. Toh (闘): Harmonie met het universum
 4. Sha (者): Genezing van zelf en anderen
 5. Kai (皆): Voorgevoelens van gevaar
 6. Jin (陣): Het lezen van andermans gedachten
 7. Retsu (列): Beheersing van tijd en ruimte
 8. Zai (在): Controle over de elementen van de natuur
 9. Zen (前): Verlichting.

Shinkage-ryu en Shuji-shuriken; het snijden van de negen ideogrammen

Shuji Shuriken is de methode die een vergelijkbare maar meer filosofische bewustwording belichaamd dan een krachtige vorm van autohypnose. Deze methode kan men dan ook als volkomen veilig beschouwen en ik zou dan ook een ieder aan willen raden om zich hier intensief in te verdiepen. De methode was in het feodale Japan populair bij de samoerai en de bewoordingen en hun betekenis luiden als volgt:

 1. U (spreek uit als ‘you’): Het zijn
 2. Mu (spreek uit als ‘Myou’): Het niet zijn
 3. Suigetsu: Maanlicht op het water
 4. Jo: Innerlijke sereniteit en veiligheid
 5. Shin: Meester van de gedachten
 6. Sen: Gedachten gaan aan handelingen vooraf
 7. Shinmyokou: Waar de punt van het zwaard beland
 8. Kara: De leegte
 9. Zero: Waar de weg zijn macht verliest

Nu zullen sommige lezers mogelijk denken; “Alles leuk en aardig maar ik zie nog steeds niet de link tussen meditatie, autohypnose, spiritualiteit, filosofie en bewustwording”. Indien dit het geval is dan heb je wellicht weinig tot geen ervaring met meditatie en raad ik je aan om eerst wat basiskennis op te doen alvorens je dit artikel verder leest.

In mijn boek “De weg naar meesterschap. Kempo Karate”, beschreef ik al eerder een hoogwaardige, maar eveneens zeer moeilijk eigen te maken meditatietechniek, namelijk ogawa no jutsu, ofwel de kunst om niet-lichaamseigen stoffen in de bloedstroom af te breken en af te voeren door je geest te centreren (dit noemt men kime). Wanneer we meditatie alleen zouden gebruiken in een lotushouding om innerlijke rust te vinden dan zou het een relatief onzinnige tijdbesteding zijn want in dat geval zou voldoende nachtrust, een activiteit waarbij zowel ons lichaam als onze geest volledig in een “inactieve” stand staat, meer dan voldoende moeten zijn. De lotushouding bij meditatie is dan ook gericht op mushin, ofwel de volledige afwezigheid van gedachten, tijdens het wakker-zijn. Een hele opgave voor vrijwel ieder mens want bijna niets is zo moeilijk om te doen als niet-denken terwijl we in de actief-stand staan. Het grappige is dat ons dit wel lukt terwijl we staren, maar toch is dit meer te vergelijken als slapen met onze ogen open. Wanneer men het bereiken van de staat van mushin zéér bewust beheerst, pas dan kan men overstappen op de hogere methodes van meditatie, namelijk actieve meditatie, ofwel terwijl men wandelt, werkt, praat, trimt enzovoorts. Methodes die een zeer positieve impact op alles in je leven zullen hebben. Wanneer men dit soort methodes begrijpt en beheerst dan spreekt men van seishinshugi, ofwel de zegeviering over de krachten van zowel lichaam als geest.

Lichaam en geest als dienaren van de wil

Terwijl ik dit artikel schrijf heerst er een hittegolf in Nederland. Opvallend is dat waar ik ook kom, de mensen zuchten, steunen, klagen en onwel worden. Veel mensen trekken het niet meer. Dat terwijl ikzelf iedere dag, midden op de dag, vele kilometers hardloop, de tuin omspit en andere actieve werkzaamheden uitvoer. Mensen verklaren mij voor gek en anderen noemen mij een bikkel maar beiden benoemingen zijn hier niet relevant. Het is de manier waarop ik mijzelf door en door getraind heb, mijn hele leven lang. Ik kleed mijzelf van tijd tot tijd aan met dikke winterkleding en een muts en ga dan in sauna bij mij op de sportschool zitten. De temperatuur loopt snel op en de tijdsduur is een half uur. Tijdens dit halve uur sta ik mijzelf op geen enkele manier toe om te bewegen. Dit houdt in dat ik dus ook niet mag krabben aan de ernstige jeuk veroorzakende zweetdruppels over mijn hele lichaam. Ik trek mijzelf diep terug in mijn geest, concentreer mij volledig op mijn ademhaling die zich flink vertraagd waardoor ook mijn hartslag vertraagd en er dus minder warmte in mij wordt aangemaakt. De jeukgevoelens relativeer ik als zijnde een tijdelijke staat van zijn en ook het gegeven dat ik weet dat bewegen en krabben niet zullen helpen sterken mij. Een volledige en vredige acceptatie van de situatie is wellicht de juiste omschrijving. De staat van mushin speelt tijdens dit proces een zeer belangrijke rol want wanneer men enige gedachten toelaat, laat men automatisch ook emoties toe. En deze laatstgenoemde categorie zal de moraal onherroepelijk beginnen te slopen.

Alle woorden dienen we te beschouwen als matra’s

En dit gezegde klopt! Let maar eens op bij mensen om je heen. Wanneer iemand het warm heeft en er over begint te klagen dan zul je zien dat zijn of haar positiviteit steeds verder stagneert. De persoon krijgt het steeds heter want de emoties volgen onherroepelijk de eerder geuite woorden. Mensen klagen steen en been over het weer, welk weer dan ook, maar het weer is iets dat we onmogelijk kunnen beïnvloeden. Onszelf tegen de acceptatie ervan verzetten is dan ook volslagen zinloos. Zelfs (of moet ik zeggen “juist”) al doen we dit ‘alleen maar’ met onze woorden. Want vergeet niet dat alle woorden als mantra’s zijn die als een vorm van stil gebed mogen worden beschouwd. Daarom heeft de zorgvuldigheid of onzorgvuldigheid waarin we deze kiezen een ongekend groot belang op onze state-of-mind. Let dus ook zeker eens op mensen die niet aan de sociale babbel deelnemen en zich totaal niet lijken te storen aan de hitte: Zij lijken er ook daadwerkelijk geen last van te hebben.

“Het is niet het probleem dat het probleem is, het is jouw houding
in de richting van het probleem dat het probleem is”

– Captain Jack Sparrow –
Johnny Depp in Pirates of the Caribbean

“Ja makkelijker gezegd dan gedaan” hoor ik nu sommige mensen zeggen, maar niets is minder waar. Het is niet een ‘kip of het ei’ verhaal. Het is letterlijk wat we zelf leren controleren en over die krachten en machten beschikken we. Ikzelf ben bij voorkeur meer een liefhebber van de zomer, maar wie mijn boek “De weg naar meesterschap. Kempo Karate” heeft gelezen heeft gezien dat ik in mijn ondergoed in het ijswater sta en emmers ijskoud water over mij heen giet. Het laat zien dat ik onder een ijskoude waterval sta te mediteren (takigyo-meditatie) en een V-vorm op een bevroren grond veroorzaakte waar ik in zeiza-houding heb zitten mediteren totdat het ijs onder mij gesmolten was door mijn – middels meditatie – verhoogde lichaamswarmte. Warmte en kou doen mij niets. Dan maakt mij niet zozeer een bikkel of een gek maar slechts een fanatiekeling die de psychische, mentale en fysieke wetten van de natuur heeft opgezocht en in mijzelf heb weten te bedwingen. Zo zal ik ook zéér zelden last hebben van zaken als honger en dorst. Ook dat heb ik volledig leren bedwingen door middel van meditatie. Ik kan met gemak een hele dag zonder eten of drinken. Nu hoor ik wederom mensen zeggen: “Oh nee, dat kan ik niet. Ik moet ’s ochtends echt wat eten anders trek ik het niet”. Klopt. Maar ook ik werd met diezelfde lichamelijke schreeuw om aandacht geboren, net als ieder ander mens. Alleen deed ik er wat uitzonderlijks mee. Hetzelfde geldt voor slapen en wakker zijn. Ook ik ben me er ter degen van bewust dat voldoende nachtrust een essentieel onderdeel van een gezond leven vormt. Wat ik nu ga beschrijven is dan ook eveneens een uitzonderlijke actie, evenals dat we immers niet iedere dag in ons ondergoed in ijswater hoeven te werken.
Ooit ben ik in mijn leven twee-en-een-halve dag doorgegaan en heb ik dus twee keer achtereenvolgens een volledige nachtrust overgeslagen. Dat dit gevaarlijk en ongezond is weet ik, maar dat staat hier nu even niet ter discussie. Het feit is dat ik ook hier een zéér sterke controle heb over mijn psyche, lichaam en geest en dus daar waar ‘iemand het niet meer trekt’ of denkt die rust echt nodig te hebben, ik met gemak doorga als een onstopbaar paard zonder rem. Dit alles is wat men met uitzonderlijke meditatietrainingen op een hoger niveau kan bereiken. Ook kan ik slapen wanneer ik maar wil en waar ik maar wil, zelfs al is het voor maar 10 minuutjes. Nu spreek ik voor mijzelf, maar wat denk je van Wim “The Iceman” Hof? Daar waar ieder mens in een bak vol met ijs binnen 10 minuten aan ernstige onderkoelingsverschijnselen zou gaan lijden, wist Wim Hof in 2009 het maar liefst 1 uur en 42 minuten vol te houden. In 2009 wist Oostenrijker Josef Köberl dit record te overtreffen door 2 uur en 8 minuten in een ijsbak te verblijven. Dit zijn buitengewone prestaties die beiden heren aan de kracht van meditatie en ademhaling toeschrijven.

“Niemand is ooit verslagen,
totdat hij verslagenheid als een realiteit accepteerde”


– Bruce Lee –

Meditatie bij dorst, honger en slaapgebrek

Om te beginnen dien ik uit te leggen dat mijn maag absoluut geen vis verdraagt. Wanneer ik een sterk aanwezige geur van vis ruik moet ik letterlijk braken. Toch heb ik onder de auto-hypnose van kuji-no-kiri vis gegeten en het binnen weten te houden. Na afloop van de hypnose kotste ik weer net zo hard van vis als van oudsher. Hypnose mag dan ook niet worden meegerekend aangezien ook de bekende hypnotiseur Rasti Rostelli mensen immens laat genieten van een pure citroen. Echter vertelde een aantal oud-mariniers mij ooit dat zij in het leger geleerd hadden dat het lichaam zich uiteindelijk aan alles aanpast indien de situatie dat vereist. Zij stelden als voorbeeld dat wanneer ik in een grot zou zijn opgesloten en alleen vis zou kunnen eten, ik vroeg of laat vis zou eten. En ja, uiteraard zou ik alles onderkotsen. Dag in dag uit. Maar er zou een moment komen dat mijn lichaam zich aan deze “nieuwe realiteit” zou aanpassen. Simpelweg door gedwongen acceptatie! De vraag is alleen: Hoe ver ben jij bereid te gaan? Blijf je je hele leven jammeren wanneer je een keertje honger, dorst, kou, warmte of slaapgebrek ervaart? Of ben je bereid je lichaam te trainen, te harden en tot een volledig gehoorzamend instrument te smeden?

Shuji Shuriken en Meiso

De samoeraikrijgers waren volgens verschillende historische geschriften goed bekend met de krachten van meditatie. Zij waren immers soms maanden onderweg voor een veldslag waarbij honger, dorst, pijn, hitte en kou een steevast onderdeel vormden. Koppel daaraan trauma’s en ontmoediging van de moraal en het neerwaartse spiraal was compleet. Echter hadden de samoerai iets groters dan zichzelf om voor te leven. Hun code van bushido achtte namelijk dat het volledig zelfverzakende dienen van hun leenheer het allerbelangrijkste was in het leven. Toegeven aan dergelijke gevoelens zou hun moraal immers doen stagneren waarop het verlies als een realiteit in beeld zou komen. Verlies zou leiden tot het verlies van hun eer en dat was voor de samoerai de allergrootste vernedering. Of samoerai daadwerkelijk aan meditatieoefeningen deden of noodgedwongen in het zadel leerden mediteren is mij niet bekend. Ik hecht daar verder ook niet veel waarde aan, aangezien de moraal van dit verhaal het immers het belangrijkst is: OF je leert je lichaam en geest bedwingen OF Moeder Natuur zal je vroeg of laat voor andere keuzes stellen.

“Hoef jij nooit eens te slapen of zo?” (Charles Bronson)
“Dat heb ik al gedaan” (Toshiro Mifune)
“Wanneer dan?” (Charles Bronson)
“Terwijl we wandelden” (Toshiro Mifune)

Uit de speelfilm The Red Sun (1971) waar een cowboy (Charles Bronson) en een samoerai (Toshiro Mifune) dagenlang door een hete woestijn wandelen.

De reden waarom Shuji Shuriken in de Shinkage-ryu ontstond is dan ook geen toeval. De samoerai moesten over een aantal kwaliteiten leren beschikken die hen te allen tijde terzijde zouden staan. Want niet alleen hitte, kou, pijn, slaap, honger en dorst zijn immers meditatie-waardige factoren. Denk ook aan dreigende situaties met een heldere en kalme geest kunnen trotseren, je op geen enkele wijze laten beïnvloeden door je tegenstander(s) en je nooit te laten leiden door emoties als jaloezie, afgunst, haat, nijd, hoogmoed en zelfbelang. Uiteraard is iedere tekst die ik hier schrijf over Shuji Shuriken veel te kort en zou er een complete encyclopedie voor nodig zijn om de werkelijke invulling tot zijn recht te doen komen. Toch hoop ik de lezers hier lichtjes een duwtje te kunnen geven in de goede richting. Zodra men leert begrijpen dat één alles is en alles één (zie mijn tekst over religie en de martial arts), dan zal men mogelijk zelf al een stukje verder kunnen komen. Wel laat ik mij dit keer bewust niet te breed uit over ieder inhoudelijk stuk aangezien ik er van overtuigd ben dan de zoektocht naar het antwoord een wezenlijk deel uit maakt van een natuurlijke selectie. Met andere woorden; niet de sensei bepaald wie er klaar voor is.

De namen en betekenissen van Shuji-Shuriken van de Shinkage Ryu werd door de samoerai grondig uit hun hoofd geleerd en zeer diepgaand in alles bestudeerd. Wanneer zij behoefte hadden aan extra mentale of zelfs fysieke kracht, mompelde zij de volgende negen woorden uit, concentreerde zij zich op een punt in de verte en lieten daarbij hun gedachten afdalen naar de betekenis van het woord, terwijl de ademhaling zich vertraagde volgens het mushin-principe. Deze methode kan men beschouwen als een zeer krachtige versterker van de credo’s: Vertrouw op wat je weet, niet op wat je ziet en verwacht altijd het onverwachte.

1. U
Het ‘zijn’, zou men bijvoorbeeld kunnen beschouwen als het ‘bewust geoorloofd’ of zelfs ‘noodzakelijk’ er ‘zijn’ of zelfs jezelf laten gelden. Wanneer een situatie van je verwacht te ageren, zorg er dan ook voor dat je er voor de volle 100% bent en doet wat je moet doen, ongeacht de omstandigheden. Geen enkel excuus is toelaatbaar! Honger, dorst, slaap e.d. zijn emoties en dus ontoelaatbare excuses! Er ‘zijn’ kan ook in de context van de beroemde Chinese krijgsheer generaal Sun Tzu betekenen: “Wees dichtbij zodra je vijand denkt dat je ver weg bent”.

2. Mu
Het ‘niet-zijn’, kan onder andere worden gezien als het volledig en onvoorwaardelijk wegcijferen van jezelf omdat de omstandigheden dit van je vereisen. Het vormt dus een soort van yin-yang parallel met het eerder genoemde U. Het kan naast een gedwongen situatie (bijvoorbeeld bij een noodsituatie) dus ook een ‘bewust geoorloofde’ vorm van actie zijn. Stel je voor dat je in een vergadering op je werk bent waarbij je weet dat wanneer je je mond open zou doen er ernstige gevolgen aan verbonden zouden zijn voor het bedrijf. Of op een feestje waar je het liefst een betweter met feiten de mond zou snoeren, maar waarvan je weet dat het gevolg onvermijdelijk zou zijn dat de sfeer op het feest zou omslaan. Hier vergt het niet-zijn terwijl je er wel bent enige beheersing van je. Er ‘niet-zijn’ kan ook in de context van generaal Sun Tzu betekenen: “Wees ver weg (ofwel er niet-zijn) zodra je vijand denkt dat je dichtbij bent”.

3. Suigetsu
‘Maanlicht op het water’. Dit begrip weerspiegeld als het ware de ongekende kracht van zelfreflectie. De maan reflecteert zijn licht op het water, eveneens als dat wij onszelf in de spiegel aanschouwen. Ware zelfreflectie is voor bijzonder veel mensen ontzettend moeilijk, al dan niet onmogelijk. Wanneer zij op hun fouten worden gewezen bedienen zij zich van talloze excuses waarvan er niet één reëel blijkt te zijn. Ik heb al herhaaldelijk vermeld dat mijn oud-leraar Sabum Louis Pardoel ons leerde om altijd (geen enkel excuus uitgezonderd!) de fout bij onszelf te zoeken. Iedere reden die wij als weerwoord gaven bij een falen was voor hem als vloeken in de kerk. We werden geacht stil te zijn en de werkelijke reden van de gemaakte fout diep in onszelf te onderzoeken en te overdenken. En boven alles; hierin eerlijk in te zijn tegenover onszelf! Suigetsu staat dan ook voor eerlijkheid en dus ook de vraag of de actie of de reactie die we gaven of zullen gaan geven wel in verhouding staat of dat er gehandeld werd of wordt vanuit het ego en dus zelfbelang. Iedere actie wordt gevolgd door een reactie. Wij handelen en anderen reageren en daar waar anderen ageren, reageren wij. Een wisselspel van acties en woorden in het sociale spectrum waaraan altijd gevolgen vast zitten. Met suigetsu wordt dus ook gedoeld op de intrinsieke tactische en strategische weerspiegeling van je woorden en daden nog voordat deze je lichaam verlaten. Anderzijds heeft ook suigetsu ook de eenvoudige betekenis van het reflecteren van wat een ander aan woorden of daden op jou richt. Het weerspiegelen ofwel terugkaatsen van zowel positiviteit als negativiteit. In een daadwerkelijk fysieke confrontatie verstoort de weerspiegelingsactie van zowel fysieke bewegingen (denk aan de cobra) als de emotionele lading erachter de concentratie van de tegenstander.

4. Jo
‘Innerlijke sereniteit en veiligheid’, staat onder andere voor het gevoel dat een echte krijger diep in zijn hart heeft ontwikkeld door zijn onophoudelijke en altijd voortdurende training en beoefening van de martial arts. De wetenschap dat hij de dood niet vreest (acceptatie = meditatie), de wetenschap dat hij zichzelf tot een bepaalde hoogte zal weten te verdedigen (eervol sterven in de strijd in plaats van als weerloos slachtoffer) en de wetenschap dat hij zijn lichaam, psyche en geest volledig beheerst doordat hij deze onder controle heeft weten te brengen, geven Jo de lading van zelfkennis en een intrinsiek zelfvertrouwen (niet te verwarren met arrogantie, hoogmoed en de onnozele gedachte dat men overslaanbaar is!). Jo herinnert de krijger aan zijn vergrote krachten en zijn verminderde zwakten, hetgeen innerlijke rust en vrede met iedere situatie verschaft. Jo representeert ook de wetenschap en acceptatie van de vergankelijkheid van ieder moment. Alles gaat immers voorbij.

5. Shin
‘Meester van de gedachten’. Een begrip dat enigszins al uitvoerig is behandeld. Door een doorgewinterde training in zowel alle mentale, psychische als fysieke aspecten kent, onderkent en beheerste de samoerai zijn gedachten en liet hij op geen enkele wijze zich in met emotionele gevoelens. Iedere onvermijdelijke opkomst van een emotioneel geladen gedachte werd dan ook onmiddellijk door het rationele verstand de kop ingedrukt. Wilskracht en kennis, vaak gesterkt door vele jaren van ervaring, moesten te allen tijde over gevoelens prevaleren. Een krachtige vorm van beheersing wat veel van iemand vergt om dit na te kunnen leven. Deze beheersing droeg de samoerai dan ook uit en hielp hem bij het voorkomen van onnodige conflicten. Want wie meester is over zijn gedachten past ook op wat hij zegt en doet omdat er eerst wordt gedacht alvorens er wordt gehandeld.

6. Sen
‘Gedachten gaan aan handelingen vooraf’. Iedere gedachte dient men als onherroepelijke voorloper van iedere uiteindelijke uitspraak of actie te leren herkennen en te erkennen. “Oh wat is het toch heet, ik trek het niet meer” is de onherroepelijke voorloper van het toegeven aan die hitte en het uiteindelijke afhaken, bezwijken en/of flauwvallen. Door bewust te zijn met zijn woorden en acties zette de samoerai de moleculaire keten van opvolgingsprocessen in gang zoals hij die eigenlijk voor ogen had (lees: Religie en de magie van de martial arts).

“Net als een zwaard kunnen woorden verwonden en doden.
Maar zolang iemand zijn zwaard niet trekt is het zwaard niets meer dan slechts een stuk metaal. Iemand die de kwaliteiten van een zwaard kent zal deze nooit onnodig trekken, zo ook zal iemand die de aard van woorden kent hier eveneens niet onnodig mee kwetsen”.

– Myamoto Musashi –
(1584-1645)

7. Shinmyokou
‘Waar de punt van het zwaard beland’. Hiermee wordt onder andere bedoelt op het intrinsiek bewustzijn van al het voorgaande en de wetenschap en het vertrouwen dat de geplande en gestuurde energie, in de vorm van bewoording of actie, in de doelstelling zal slagen. Waar de punt van het zwaard beland verkondigd immers een ‘behaald resultaat’ waarbij een bewuste keuze, ondernomen actie en het bereikte resultaat vanzelfsprekend hoger wordt aangeslagen dan een onbewuste, impulsieve actie waarbij men het resultaat van die actie en/of woorden als bij een ongeleid projectiel zal moeten afwachten. ‘Waar de punt van het zwaard beland’, ofwel daar waar de actie een zichtbaar eindresultaat vormt, kan men immers zien wat de gevolgen daarvan voor iedereen zullen zijn.

8. Kara
‘De leegte’. Juist dit begrip kan men op talloze manieren interpreteren of vorm geven aangezien de leegte vormloos is en het dus immers iedere vorm kan aannemen. De leegte staat dan ook voor ongrijpbaarheid, want niemand kan immers de leegte vastpakken. Dit laatste gezegd hebbende heb ik al iets heel belangrijks behandeld. Namelijk dat in de meeste gevallen veruit het beste vanuit de leegte gehandeld dient te worden. Hiermee wordt gedoeld op het niet-voornemens-zijn van een bepaalde uitkomst (vol zijn van iets is immers de tegenhanger van de leegte) Verwachtingen van een bepaalde uitkomst worden namelijk onzichtbaar geprojecteerd en mens en dier, dus ook de ongetrainden, zijn hier uitermate gevoelig voor. Denk daarbij aan verliefdheid of agressie (lees: Religie en de magie van de martial arts). Bestudeer maar eens de gezichten en gedragingen van kinderen wanneer zij verwachtingsvol of juist teleurgesteld zijn. Die projectie is sterk voelbaar. Met diezelfde projectie heb je te maken wanneer je met iemand in gesprek bent, met iemand zaken doet of in een conflict beland. Of wanneer je iemand met plezier of met tegenzin ergens mee helpt. Alles is onzichtbaar waarneembaar! We voelen het zonder het zintuiglijk waar te kunnen nemen met onze ogen of oren. Als voormalig bedrijfsrechercheur heb ik 119 verhoren gedaan en ben ik zéér gevoelig voor dergelijke onzichtbare energievelden die ik doelbewust als een magneet naar mij toe weet te trekken of juist af te stoten. Door vanuit de leegte, ofwel kara, te werken, projecteer je jezelf dus doelbewust niet. Dit kan alleen door je volledig neutraal op te stellen, wat alleen mogelijk is vanuit mushin. Hierdoor wordt je waarnemingsvermogen (ontvankelijkheid) voor dergelijke energievelden, ofwel heimelijke intenties van derden, tevens vele malen groter. Je kunt namelijk minder goed tegelijkertijd zenden en ontvangen. Daarnaast voelt het zeer ongemakkelijk voor derden om bij jou geen energieveld te kunnen waarnemen. Geen emotie, geen gedachte. Dat maakt jou onvoorspelbaar en dus mogelijk “gevaarlijk”. Mensen die graag zenden merken in veel gevallen iemand die vanuit ‘kara’ handelt soms niet eens op. Een techniek waar de ninja-krijgers (door middel van een combinatie van ‘mu’ en ‘kara’) gretig gebruik van maakten.

Zero
‘Waar de weg zijn macht verliest’. Zero kan een zeer negatieve lading hebben, maar ook een zeer positieve. Beiden aspecten zal ik in het kort bespreken. Waar de oude weg zijn macht verliest kan staan voor een samoerai die noodgedwongen of mogelijk overweldigd door een “atoombom” van emoties de controle verliest en een ander pad verkiest. Alle wijze state-of mind’s die hier behandeld zijn hebben dan geen grip meer op hem. Als een losgeslagen projectiel zal zo iemand mogelijk een alles vernietigend karakter onthullen. In de meeste gevallen leidde dit dan ook tot de onherroepelijke ondergang van de krijger. Maar ‘zero’ (dit Japanse woord dient uiteraard niet te worden verward met het Engelse woord voor nul!) werd door Soke Masaaki Hatsumi ook ooit in positieve zin gebruikt in spiegelbeeldvorm. Tijdens een les, waarbij hij weer eens een legendarische actie ondernam die niemand aan zag komen en waarmee hij meerdere tegenstanders psychologisch volledig overmeesterde, de woorden: “Jullie kregen geen grip op mij omdat ik aan niet één van jullie verwachtingspatronen voldoe. Ik ben Zero!”
In deze context bedoelde de grootmeester dus overduidelijk dat hij er zelf bij voorkeur voor zorgde om de (te verwachte) weg of wegen, zoals iedereen die in duizenden vormen kent en verwacht, opzettelijk en doeltreffend niet door hem worden bewandeld. Daar waar de oude weg zijn macht verliest.

Share Button