Kickstart naar Kracht

Kickstart naar Kracht is een platform speciaal opgericht door dames en voor dames die zich kwetsbaar voelen, last hebben van angsten en/of PTSS gerelateerde klachten en daar gezamenlijk aan willen werken.

Na jarenlange kwellingen ten gevolge van hun traumatische ervaringen met agressie en geweld, besloten twee dappere dames om de strijdbijl op te nemen tegen hun PTSS-klachten (Post Traumatische Stress Stoornis) en zochten gerichte professionele hulp om hun platform meer draagkracht te geven. Het trainingsprogramma werd samengesteld en wordt verzorgt door Mariska en Patrick Baas, beiden pedagogisch en didactisch opgeleide (HAN) docenten. Vanuit zijn vorige beroep en persoonlijke ervaringen in de criminaliteitsbestrijding is Patrick goed bekend met het fenomeen PTSS. Hij ontwikkelde speciaal voor Kickstart naar Kracht een uniek lesprogramma met ruimte voor zowel lichamelijke als geestelijke ontwikkelingen en met zorgvuldige persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer.

“Het idee voor deze groep is ontstaan doordat wij weer in contact wilden komen met ons lijf en onze kracht. Wij willen leren om de controle te nemen in situaties waarin wij ons niet fijn en veilig voelen. Want ook al was er ooit een tijd waarin we geen keuze en geen controle hadden, die tijd is nu voorbij”.

Naast het leren stellen van grenzen, verbale en non-verbale weerbaarheid, het bespreken van de effecten van keuzes en omgevingsfactoren, leert het programma deelnemers inzien waarom er bepaalde lichamelijke reacties optreden. Iedereen kent adrenaline maar er komen wel 1400 stoffen vrij in geval van nood. Moeder Natuur zorgt goed voor ons en kennis hierover werkt enigszins geruststellend. De trainingen zijn in eerste instantie vooral gericht op de geestelijke, emotionele ontwikkelingen ten aanzien van agressie en geweld, maar uiteindelijk komen ook de fysieke aspecten zeer ruimschoots aan bod.

Kickstart naar Kracht: Get back what’s yours!

Het uiteindelijke doel van Kickstart naar Kracht is namelijk niet om alleen mentaal maar ook fysiek weerbaarder te worden. Het programma tracht dit dan ook niet te realiseren in ’10 lessen van een uur’ maar door het als een wekelijks terugkerende les op de kaart te zetten. Zo kan een ieder ruim de tijd nemen en wordt er niet veel te vroeg een vals gevoel van veiligheid gecreëerd. Door deelnemers in een veilige setting met agressie en geweld te confronteren ontstaat er een vergelijkbaar effect als bij exposure in vivo, ofwel de confrontatiemethode waarbij men terugkeert naar de plek waar de traumatische ervaring plaatsvond.

Heeft les in zelfverdediging wel zin?
Helaas is het is een hardnekkige fabel dat je als dame altijd weerloos zult zijn tegen fysiek sterkere heren. Genoeg voorbeelden in de geschiedenis die op eveneens heftige wijze het tegendeel lieten zien. Dat het in veel gevallen verkeerd afloopt ligt vaak aan een verkeerde mind-set, een gebrek aan inzichten en voorbereiding en niet zozeer aan iemands geslacht.

“Ons doel is om dusdanig sterk in onze schoenen te komen staan, dat we uiteindelijk kunnen doorstromen naar de reguliere lessen waarbij mannen en vrouwen samen trainen. Dat zou voor ons de ultieme overwinning op onszelf zijn”.

Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Dan kun je mailen naar: kickstartnaarkracht@gmail.com of naar info@samlung.nl
De lessen (alleen toegankelijk voor dames) vinden wekelijks plaats van 11.30-12.30 uur.