R.A.S.P. program

R.A.S.P. is absoluut geen nieuwe stijl of sport, maar een praktijkgerichte lesmethodiek, eenvoudig toepasbaar op alle vormen van weerbaarheid en zelfverdediging, Tevens vormt R.A.S.P. een hybride cascade-model. En dat was hard nodig. Want wie de wereld van zelfverdediging in alle eerlijkheid bekijkt ziet dat er vrijwel altijd maar één onderdeel centraal staat in het hele spectrum; namelijk het fysieke gevecht. Maar hoe zit het met preventie en het vroegtijdig leren signaleren van potentiële gevaren? Wat weet je van risico-analyses? Hoe dien je te anticiperen op criminele gedragingen? En hoe zit het met je zelfreflectie? Kun je verbaal de-escalerend optreden? Wat weet je van eerste hulpverlening en psychische nazorg voor na een gewelddadige gebeurtenis? Want wat heeft het anders voor zin om jezelf of derden uit een levensbedreigende situatie te redden als jij, hij of zij vervolgens doodbloed?

R.A.S.P. program betreft een wekelijks doorlopend programma dat als het ware als een extra deken over bijvoorbeeld je Krav Maga- en Systemalessen gelegd kan worden. Het enigste wat je hiervoor dient te doen is de juiste kleding dragen tijdens deze lessen.

Relevante informatie boven angstverspreiding

Er wordt vaak beweerd dat Nederland onveiliger wordt, maar is dit ook zo? Om realiteitsgericht te kunnen trainen dien je eerst feitelijk te weten wat er zich afspeelt in de maatschappij door je te beperken tot kennisvergaring uit justitiële en criminologische onderzoeken, wars van (social)media-sensatie, volksmondverhalen en Hollywoodfilms. Vanuit zijn achtergrond als ervaringsdeskundige, bedrijfsrechercheur, veiligheidsadviseur, criminoloog, beveiligingsdocent en rijksgediplomeerd zelfverdedigingsinstructeur vond Patrick Baas dat het hoog tijd werd voor een bredere visie. Een aanpak die voor iedereen toegankelijk zou zijn.

R.A.S.P. en preventie

Want daar waar zelfs de meest voorzichtige mensen nu eenmaal niet alles kunnen voorkomen, geven zij zelf vaak al aan om liever te vluchten dan te vechten. Verstandig, maar daar gaan we weer: Wat is de beste timing en hoe vlucht je het veiligst? Wat zijn veilige schuilplekken en hoe sla je alarm als je telefoon kapot of gestolen is? Hoe win je omstanders voor je? Wat doe je wel, of juist niet, als je onder bedreiging wordt gedwongen mee te lopen?

“Laten we nu voor eens en voor altijd het valse geloof verbannen dat alle aanvallers voordelen hebben die het te moeilijk maken om hen te verslaan”

– Gavin de Becker –

Met de juiste kennis en preventie kan heel veel ellende worden voorkomen. Door het leren analyseren van beelden van geweldsincidenten wordt je je bewuster van gevaren in een vroegtijdig stadium (predictive profiling). Alles draait om details en het snel herkennen daarvan. R.A.S.P. leert je ook over het eenvoudig beveiligen van huis en haard, je voertuig en je werkplek.

R.A.S.P. en fysieke zelfverdediging

Naast zelfverdediging leer je ook derden fysiek te verdediging (interventie) en leer je tevens een burgerarrest uit te voeren. Je traint tegen moderne straatwapens (denk daarbij aan een stungun/taser, pepperspray, injectienaald, kapotte fles, mes, ketting, boksbeugel, ploertendoder, pistool enz.) en wat te doen bij een aanval van een gevaarlijke hond. Het fysiek en mentaal voorbereid zijn om überhaupt tot noodzakelijk geweld over te kunnen gaan (gevechtspsychologie) en de leer van de overlevingsstressreactie (O.S.R.) behoren eveneens tot de standaard training. R.A.S.P. blijft zich voortdurend aanpassen aan de nieuwste ontwikkelingen. Het is samengesteld (en blijft adopteren) uit iedere denkbare, praktische vechtstijl die bijdraagt aan een goede fysieke weerbaarheid. De trainingen hebben een zeer realistische invalshoek met een eigentijdse benadering en uitzonderlijke trainingsmethodes. Zo wordt er gebruik gemaakt van SBT (scenario based training) en WCS (worst case scenario) trainingen in het donker en bij rookontwikkeling, in een hal, lift, stadsbus, café, woning, keuken, steeg, badkamer enzovoorts Ook leer je over eerste hulpverlening en/of reanimatie na geweld en psychische nazorg ter voorkoming van PTSS.

“Het enige antwoord op geweld zijn goede mensen die beter getraind zijn in geweld dan slechte mensen”.

– Sgt. Rory Miller –

Je leert over geweld bij berovingen, woningovervallen, inbraken, carjacking en verkrachting. Ook wordt er wetskennis behandeld, zodat zelfverdediging nooit tot een zelfaanval leidt, ofwel Justitiële vervolging wegens onnodig grensoverschrijdend gedrag. Je leert tevens over waarnemen/observeren, de signalementsleer (primaire, secundaire en tertiaire kenmerken van personen en voertuigen) zodat je in een later stadium een gedegen aangifte kunt doen.

“Je bent een natuurlijk dier, volledig uitgerust met gehoor, zicht, intellect en gevaarlijke verdedigingsmechanismes. Je bent geen gemakkelijke prooi dus gedraag je daar ook niet naar”.

– Gavin de Becker –

Gasttrainingen en workshops

Met enige regelmaat zullen er gespecialiseerde experts worden ingeschakeld om bepaalde trainingen extra uit te diepen. Denk daarbij aan een politie-inspecteur, een vuurwapenexpert, een ex-commando, een traumaspecialist, ambulancepersoneel of een brandweerman. R.A.S.P. plaatst hiermee de veiligheid van de beoefenaars in een geheel nieuw perspectief!

Zie hier een filmpje van het eerste R.A.S.P. seminar dat in februari 2024 werd gehouden.

Wat mag je van R.A.S.P. verwachten?

Wie geïnteresseerd is in het R.A.S.P. programma, koopt naast zijn outfit voor bijvoorbeeld Krav Maga of Systema ook R.A.S.P. kleding. Door dit deze te dragen weten de instructeurs dat je niet alleen voor het sporten of de gezelligheid komt maar dat je puur en alleen komt voor realiteitsgerichte zelfverdediging. En heb je een keer gewoon zin om wat relaxter te trainen? Dan draag je gewoon je Krav Maga of Systema kleding. Er wordt gewerkt met modules. Enige ervaring is gewenst maar niet noodzakelijk. Iedereen traint op zijn/haar eigen niveau en niets is verplicht. Wel dien je enigszins voor grensverleggende activiteiten open te staan. De minimale leeftijd voor R.A.S.P. is 15 jaar. Er wordt regelmatig fanatiek getraind, maar je zult jezelf soms ook luisterend of discussiërend op een stoel aantreffen omdat er aandacht wordt geschonken aan de theorie. R.A.S.P. dient dan ook als een allesomvattend educatief programma te worden gezien.

LET OP!
Gezien de aard van dit programma vermelden wij nadrukkelijk dat wij geen enkele vorm van anti-sociaal gedrag tolereren. R.A.S.P. is er voor iedere weldenkende, tolerante burger met zuivere intenties en voor wie religieuze, politieke, sociale en/of maatschappelijke verschillen van ondergeschikt belang zijn.

INSTRUCTEUR: