3e dan-graad ninjutsu uit Japan voor Patrick Baas

Afgelopen vrijdag 25 april kreeg Kyoshi Patrick Baas wederom een envelop vanuit Japan binnen. Was de vorige brief van karate- en kobudo-grootmeester Hanshi Tetsuhiro Hokama (Nishihara, Okinawa), dit keer was hij van niemand minder dan Soké Dr. Masaaki Hatsumi (83), de oudste nog in leven zijnde ninja-grootmeester van Japan. Hatsumi sensei had – net als Hanshi Tetsuhiro Hokama –  een voorwoord in Patrick’s nieuwste boek ‘Kobudo, Wapenkunsten van Ryukyu en Japan’ geschreven en vond dat het tijd was voor een promotie. Patrick behaalde in 2010 zijn 1e dan-graad in Bujinkan Ninjutsu (ninpo taijutsu) in de Honbu dojo van Soké Dr. Masaaki Hatsumi te Atago, Japan.

DSC08876

DSC08877 DSC08878

Vertaling van de persoonlijke handgeschreven brief:

“Ik ben trots op je. Ik zie dat je je best hebt gedaan en ik kan de vruchten van je inzet zien, ik bekroon je hiervoor tot de 3e dan. Ik ben nu 83 jaar oud. 42 jaren zijn voorbij gegaan sinds Takamatsu Sensei is overleden. Sindsdien heb ik onafgebroken mensen onderwezen. Langer dan dat Takamatsu Sensei zijn leerlingen heeft onderwezen. Ik denk dat ik, op de een of andere manier, erin geslaagd ben om de unieke stijl van Takamatsu Sensei aan mijn leerlingen, de volgende generatie, door te geven. En wanneer ik lesgeef, gebaseerd op Takamatsu’s stijl, ben ik ervan overtuigd dat mijn leerlingen hun eigen stijl ontwikkelen en grootmaken, gebaseerd op hun eigen ‘kansei’ (levensinzicht) en de ingevingen van hun hart. Wanneer ik hier over nadenk, hoor ik een stem van mensen uit het verleden die me de ware betekenis van ‘Isshin Soden’ (de geheime leer die van vader op zoon wordt overgedragen) vertellen. Slechts één opvolger in iedere generatie. Ik denk dat dit de kracht is van woorden, het geloof dat het uiten van een gedachten leven in blaast.

Aan mijn dierbare leerling Patrick Baas

Van Masaaki Hatsumi”

DSC08885 DSC08886

Share Button