Thaiboksen (Muay Thai)

In Thailand kent men twee vormen van boksen, namelijk de razend populaire vechtsport Thaiboksen (Muay Thai) en Muay Boran, de oude oorlogskunst. Thaiboksen wordt de stijl van de 8 wapens genoemd (voeten, knieën, handen en ellebogen) en het Muay Boran de stijl van de 9 wapens omdat ook het hoofd wordt gebruikt (niet alleen in fysieke maar ook in mentale zin). Wij combineren dan ook regelmatig uit deze twee stromingen voor zowel wedstrijdgerichte trainingen als ter zelfverdediging. Tijdens de trainingen wordt er veel op trap- en stootkussens getraind en aan intensieve partnertraining gedaan. Soms doen wij dit onder begeleiding van traditionele Thaise muziek (sarama), maar meestal gewoon op moderne, opzwepende moderne hardcore- en rapmuziek waardoor de snelheid er bij iedereen goed in blijft. Er wordt dan ook een beroep gedaan op je conditie.

Het Thaiboksen bevat naast de talloze gevechtstechnieken en -tactieken ook enkele traditionele gebruiken zoals de rituele groet, de wai kru ram muay, die  wordt opgedragen om de leraar (kru/ayaan), Boeddha en de broederschap van histoire1Boeddhistische monniken (sangha) te vereren. Boksers in Thailand maken daarnaast vaak gebruik van rituele amuletten en tatoeages. Het Thaiboksen vormt een belangrijk onderdeel van het Thaise nationale culturele erfgoed,  waarin codes van eerbied, respect en het ontwikkelen van een geweldloos karakter hoog in het vaandel staan. Hoewel er veel overeenkomsten zijn mag het Thaiboksen toch zeker niet over één kam worden geschoren met de veel jongere Japanse sport kickboksen, waarbij knieën en ellebogen overigens niet zijn toegestaan. Ook Thailand’s buurlanden beschikken over vergelijkbare vechtsystemen zoals in Myanmar (Lethwei / Bando), in Cambodja (Bokator, Pradal Serey en Kun Khmer) en in Laos (Muay Lao) echter zijn deze varianten vaak onmenselijk hard en dus impopulair. Inmiddels is het traditionele Muay Thai ook meerdere keren wereldwijd op het witte doek geweest met de filmreeks: Ong Bak.

Het traditionele Muay Boran kent ook het gebruik van wapens. Deze tak wordt over het algemeen  aangeduid met de term Krabi Krabong (zwaard- & stokvechten). Het Thaise wapenarsenaal bestaat uit de krabi (zwaard), de krabong (lange stok), de daab song mue (dubbelzwaarden), de lo (schild), de ngau (hellebaard), de mae sun sawk (stokken die aan de onderarm worden gedragen) en de phlong (twee kortere stokken).

Voor een filmpje kun je kijken op: Thaiboksen of  Thaiboksen in Thailand. 

SAM LUNG MARTIAL ARTS is officieel lid van:


INSTRUCTEURS: