Taekwondo

Taekwondo is een vrij nieuwe Koreaanse gevechtsvorm. Alhoewel de weringen en standen ongeveer hetzelfde zijn als bij het Karate, legt Taekwondo meer het accent op dynamische traptechnieken, beweeglijkheid en een aaneenschakelingen van spectaculaire technieken. Echter is het zo dat dat taekwondo van origine ook gebruik maakt van hand- en vuisttechnieken. Iets wat men helaas bij het huidige Olympische sportelement nog maar weinig terugziet.

Naast het gebruik van de voeten en vuisten kent het Taekwondo ook talloze andere zelfverdedigingstechnieken (hosinsool) zoals tegen klemmen, grepen, verwurigingen en aanvallen met wapens. Een belangrijk onderdeel van Taekwondo is  sparring (kyorugi), ofwel Korea_Namsan_Taekwondo_Demonstration_2het vrije gevecht, dat uitgevoerd wordt met diverse beschermers waardoor een veilig verloop kan worden gegarandeerd. Het Taekwondo kent ook loopvormen volgens een vastgesteld patroon (poom-sé, taegeuk, palké, tuls of hyungs) die op krachtige wijze worden gelopen. Er wordt aandacht besteed aan basis-techniektraining (bup sool), stapsparring (bo-terrion) voor het aanleren van een correcte afstand, voetstanden en techniek. Ook kent het Taekwondo breektesten (kyokpa) waarbij de aangeleerde techniek wordt getest op planken, stenen en dakpannen. Veel scholen besteden er geen aandacht aan, maar bij Sam Lung Martial Arts doen wij het wel, namelijk meditatie (jonsin-tongil) ter versterking van de concentratie en de ademhalingstechniek.

Voor de serieuze beoefenaar is Taekwondo namelijk niet alleen een dynamische sport, maar ook een manier van leven, een vorm van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. Voor een filmpje kun je kijken op: Taekwondo in Korea.

SAM LUNG MARTIAL ARTS is officieel lid van:

chang_moo_kwan_2         

INSTRUCTEUR:

INVAL INSTRUCTEUR: