SYSTEMA KIDS

Systema is een Russissche gevechtskunst die grotendeels afkomstig is van de Kozakken en wordt beoefent door de spetsnaz, Rusland’s elite-commando’s.  Buiten het feit dat Systema Kids uitermate geschikt is voor ieder kind, is het in het bijzonder zeer geschikt voor kinderen die nog wat angstig zijn om bijvoorbeeld een Krav Maga of Karate Kids les te betreden, waarbij vaak op kussens geschopt en geslagen wordt. Ondanks dat Systema een relatief harde verdedigingsvorm betreft, kan het met het grootste gemak op een ontspannen, meest veilige en ontspannen manier aan kinderen worden geleerd.

De kinderen ontdekken al snel op speelse wijze hoe ontzettend leuk het kan zijn om talloze zelfverdedigingstechnieken te leren zonder dat dit meteen met lichamelijke pijn gepaard hoeft te gaan. Door het vele subtiele lichamelijke contact ontwikkelen zij meer zelfvertrouwen en krijgen zij ook al snel wat meer vertrouwen in andere kinderen. In tegenstelling tot bij Karate en Krav Maga, zijn de technieken die bij Systema worden toegepast doorgaans veel gemakkelijker en veiliger in te zetten wanneer een kind door een ander kind zou worden belaagd. Veel technieken lijken op die van jujitsu maar worden op een veel natuurlijkere wijze ten uitvoer gebracht.

Systema onderscheid zich door zich te richten op belangrijke natuurverschijnselen zoals veerkracht, meebewegen en terugkomen. Aanvallers worden flexibel gepareerd en uit balans gebracht waarop er een biomechanische tegenaanval volgt. De aanpak is vergelijkbaar met het werpen van een steen in een vijver. Tijdens de worp blijft het wateroppervlak onbeweeglijk. Pas bij impact omsluit het water de steen en de plons komt terug in de richting van de werper. De kern van systema kan worden samengevat in de volgende vier trainingsfactoren, namelijk ademhaling, structuur (behoud en verstoring), beweging en ontspanning. Systema wordt vaak op een ontspannen tempo beoefend (slow-training) en ontstaat er een krachtige vorm van muscle-memory.

Systema is een krijgskunst waarbij je jezelf pas echt leert kennen. Je angsten en zwaktes, onzichtbare stressfactoren maar ook je ware krachten. Een Russisch gezegde luidt dan ook; “poznai sebia”, ofwel “ken jezelf”.  Voor een filmpje kun je hier klikkenNaast het systema trainen de kozakken zich ook in het traditionele flankirovka, ofwel het werken met traditionele sabels (shashka), maar ook zwepen zoals de nagaika en volchatka. Deze bewegingen zijn een bijzonder goede aanvulling op de training en worden bij de kinderlessen uitsluitend gegeven met speelse veiligheidsmaterialen en nooit met echte wapens.

SAM LUNG MARTIAL ARTS is officieel lid van:

naamloos
systema-russia-logo

INSTRUCTEUR-IN-OPLEIDING: