Black Belt Program

Hoewel iedere goede martial arts leraar een ieder aan zal moedigen zijn of haar tijd te nemen voor het aanleren van al wat hij/zij te bieden heeft, stuiten steeds meer scholen op het moderne gehaaste tijdsbeeld. In de Verenigde Staten werden daarop de eerste Black Belt Programs ontwikkeld om de moderne mens tegemoet te komen.

Het BBP als sneltraject

Het Black Belt Program (BBP) is dus als het ware een sneltraject voor het behalen van uw zwarte band in karate, taekwondo, hapkido of krav maga. Het minimaal aantal te trainen uren dat je normaliter in 4 tot 5 jaar nodig hebt voor het behalen van de 1e dan (zwarte band) is voor het BBP dan ook samengeperst tot één zéér intensief jaar van training. Deelnemers aan het BBP trainen namelijk zo’n 44 tot 55 uur per maand (528-660 per jaar) daar waar een reguliere leerling 4 tot 10 uur per maand (48-120 per jaar) traint. Op jaarbasis is dit gemiddeld 540 uur verschil! Een zwarte band wordt in de meeste scholen gemiddeld binnen 5 jaar behaald. In die 5 jaren wordt er gemiddeld zo’n 600 uur getraind. Een deelnemer van het BBP traint in slechts één jaar 660 uur! Zoals je ziet staat er dus wel wat tegenover om het BBP-programma tot een goed einde te kunnen brengen. Je krijgt hem tenslotte niet cadeau! Sterker nog: Aan het einde van het BBP-jaar treed de deelnemer voor een onafhankelijke jury die het examen afneemt, want een objectieve beoordeling van het eindresultaat is natuurlijk de maatstaaf.

Wat biedt Sam Lung Martial Arts een BBP-leerling?

  • Garantie op het behalen van een zwarte band binnen 12 maanden.
  • Bij het niet halen: Gratis verlenging van de lessen totdat de band alsnog is behaald!
  • VIP behandeling, ofwel véél meer intensieve en specifieke aandacht van alle aanwezige leraren en assistenten
  • Gratis deelname aan alle intern georganiseerde seminars
  • Gratis uniform
  • Gratis benodigde beschermers
  • Maandelijks één uur privéles van de hoofdleraar
  • 24-7 vragen stellen via whatsapp of e-mail
  • Gratis officieel examen voor de betreffende wereldbond (afhankelijk van de verkozen stijl)
  • Gratis banden en diploma’s van zowel Sam Lung Martial Arts als de betreffende wereldbond (afhankelijk van de verkozen stijl)

Is een Black Belt Program wel ethisch verantwoord of niet?

Jazeker, en wel om de volgende reden. Toen Elvis Presley, de koning van de Rock & Roll, van zijn leraren op 42 jarige leeftijd een 7e dan-graad kreeg begonnen er veel vechtsporters te stuiteren. Elvis zou namelijk Cadillacs cadeau hebben gegeven aan zijn leraren. Omkoperij of dankbaarheid?  Laten we het plaatje eens nader bekijken:

elvis-sept-9-1974-karate-7th_f6d
Elvis Presley

Elvis trainde als multimiljonair dagelijks zo’n 4 tot 6 uur. Dat kon hij zich veroorloven want hij zwom in zijn tijd en deelde deze dan ook zelf in. Daarnaast was zijn bodyguard tevens zijn karate-meester (de wereldberoemde Ed Parker) en kreeg hij dus altijd en overal  les.
Veel mensen werken overdag fulltime en beschikken dus niet over die tijd. Zij trainen slechts 2 uur per week. Elvis had er in zo’n zelfde week dus al 24 tot 36 uur opzitten. Op jaarbasis trainde hij dus 24 tot 36 uur x 52 weken =  1248 tot 1872 uur per jaar, terwijl een gemiddelde sporter er dus maximaal 480 uur aan training op had zitten. Een gigantisch verschil. Overigens getuigen diverse beroemde karateka ervan dat Elvis daadwerkelijk een zeer goede karateka was. En die Cadillacs? Elvis gaf er in zijn leven 200 weg omdat hij genoot van de blije gezichten van de mensen om wie hij gaf. Dat maakte hem zelfs een nog meesterlijker karateka. Helaas zijn er altijd afgunstige mensen die zich liever herinneren hoe Elvis in zijn laatste levensdagen, dronken op een podium in Las Vegas, wat karateachtige bewegingen maakte. Dat zegt meer over hen dan over hem.

Nog steeds niet overtuigd dat een BBP kan werken? Vraag uzelf dan eens af hoe het Israelische leger en de geheime dienst mannen en vrouwen binnen slechts enkele maanden omtovert tot complete vechtmachines. Waarom werkt het hier net zo effectief als bij Elvis? Tijd is relatief aangezien men dient te kijken naar het aantal gemaakte uren binnen een bepaald tijdsbestek. Het gaat er immers meer om hoeveel intense uren aan energie, wilskracht en doorzettingsvermogen men er in steekt dan hoeveel jaren er als hobbyist bij je op de teller staan.

Wat is er voor nodig om aan het BBP deel te nemen?

Deelnemers dienen over een stalen discipline en een ongelimiteerde inzet te beschikken en alle vooraf afgesproken lessen dienen te worden gevolgd. Verder dient een deelnemer tevens over een goede basisconditie te beschikken en dient hij of zij minimaal 14 jaar oud te zijn. Ook wordt je eerst tijdens een reguliere les gemonitord. Daarbij wordt gekeken of je zowel fysiek als mentaal wel over voldoende natuurlijke aanleg beschikt en dus geschikt bent voor het programma.

Wat wordt er van je verwacht wanneer je aan het BBP besluit deel te nemen?

Allereerst verwachten wij van jou een goede basisgezondheid en een motivatie en gedrevenheid van 100%! Indien tijdens het intakegesprek blijkt dat er enige twijfel is aan de haalbaarheid dan kan en zal je zeer waarschijnlijk niet worden toegelaten tot het Black Belt Program. Gezien het kostenplaatje van deelname denken sommigen dat het commerciële karakter enige invloed heeft, maar niets is minder waar; inmiddels hebben wij namelijk al twee kandidaten afgewezen! Als sportschool geloven wij namelijk in de duurzaamheid van onze kwaliteit en goede reputatie. Dus… geloven wij er niet in, dan beginnen wij er ook niet aan!

Een deelnemer namelijk wordt geacht aan zoveel mogelijk reguliere lessen deel te nemen die er binnen Sam Lung Martial Arts worden gegeven, ondanks de verschillen met de door jou verkozen hoofdstijl. In totaal wordt er voor volwassenen 11 uur per week aan lessen verzorgt. De verkozen lessen waarvoor het BBP specifiek voor bedoeld is, dienen altijd (mits een goede reden tot afwezigheid) te worden gevolgd. Van de 11 lessen per week verwachten wij dat de deelnemer er 11 uur traint. Dit is nodig om het BBP tot een succes te kunnen brengen. Er is vanzelfsprekend altijd wel ruimte voor uitzonderlijke situaties zoals een begrafenis, bruiloft e.d. maar hou er rekening mee dat het programma een grote druk op legt op je privéleven!

Waarom moet je alle stijlen volgen terwijl je maar voor één stijl voor de zwarte band wilt slagen?

Alle overige stijlen binnen Sam Lung Martial Arts bieden een groot scala aan bijzondere technieken waarbij de BBP deelnemer veel aanvullende technieken, diverse inzichten vanuit verschillende perspectieven en historische kennis zal leren ontwikkelen en vergaren met behulp van verschillende docenten en ervaren assistenten. Je dient vanzelfsprekend zo breed mogelijk te zijn georiënteerd en thuis te zijn in zowel trap- en stootgevechten, verdedigingen tegen en bevrijdingen uit klemmen en verwurgingen, het kunnen toepassen van klemmen, verwurgingen en controletechnieken, grondgevechten, wapengevechten (met en tegen), gevechtspsychologie, kennis van fysiologische aspecten en de (beheerste) mind-set van een krijger. Als deelnemer behoor je tevens inzichten te ontwikkelen waarmee conflicten op voorhand kunnen worden herkend en vermeden, verbaal kunnen worden gede-escaleerd, hoe verstandig te vluchten en (pas indien nodig) een wijze keuze kan worden gemaakt om alsnog te vechten.

Garantie

Indien een BBP-kandidaat daarentegen zijn belofte waar maakt en zich dag en nacht inzet, maken wij als school onze belofte waar en durven wij een zwarte band garantie binnen één jaar te geven. De kandidaat gaat hierbij op examen voor een onafhankelijke jury. Men krijgt tijdens de trainingen als VIP extra veel aandacht, zo ook buiten de lessen om, volgt (1 x per maand 1 uur) privéles en komt in een speciale whatsapp-groep te staan waarin men 24-7 ongelimiteerd vragen mag stellen aangaande de trainingen, ontwikkelingen en vorderingen. Slaagt een deelnemer er onverhoopt niet in dan nemen wij (bij een goede inzet van de deelnemer) het falen geheel voor onze rekening en zullen wij de vervolgtrainingen gratis blijven verzorgen totdat het diploma alsnog behaald is!

Wat als je niet kunt komen trainen?

Indien men goede redenen heeft om absent te zijn, dan dient dit altijd voorafgaand aan de lessen bij de hoofdleraar te worden gemeld. Absentie zonder geldige redenen kan onmogelijk worden geaccepteerd omdat wij vanzelfsprekend geen garantie kunnen geven bij het niet naleven van dit tijd-gelimiteerde snel-traject. Na twee officiële waarschuwingen volgt er bij een derde ongegronde absentie (verslapen, feestje, geen zin, hoofdpijn, zwak, misselijk o.i.d.) een programma-stop zonder kans op restitutie van het lesgeld. Aantoonbare en acceptabele redenen zijn bijvoorbeeld ernstige familie-omstandigheden, bruiloften, werk- of studie-gerelateerde zaken, geboorte van een direct familelid, griep met koorts of begrafenissen van relaties. Indien je door een ernstig ongeval of ernstig ziek zijn het BBP niet langer kunt vervolgen dan zal er restitutie plaats vinden van de niet-verbruikte maanden.

Starten met het Black Belt Program

Een deelnemer kan op ieder moment van het jaar beginnen met zijn of haar persoonlijk ingerichte Black Belt Program.

Kosten van deelname

De kosten bedragen incl. banden, alle diploma’s en btw € 2200,00.
Het bedrag wordt bij voorkeur in één keer betaald of in maandelijkse termijnen van € 184,00 worden geïncasseerd door het automatische incassosysteem van Sam Lung Martial Arts.

DE EERSTE GESLAAGDEN VAN HET BLACK BELT PROGRAM (31-07-21)

Sophie van Schaijik
Krav Maga Level E1
Sander Schukkink
Krav Maga Level E1