Taekwondo Kids (Ouder & Kind )

Waarom een Taekwondo Kids les voor ouders en kinderen?

Veel ouders lopen tegen hetzelfde probleem aan; zij kunnen niet gaan sporten omdat hun partner is werken en zij met een kind of kinderen thuis zitten. Deze Taekwondoles biedt hiervoor een ideale uitkomst. Zo ook voor ouders die gescheiden leven en waarvan de bezoekregelingen niet altijd de kwaliteitstijd bieden die een kind graag zou willen zien. Aan deze Taekwondoles mogen kinderen vanaf 7 jaar deelnemen onder begeleiding van één of beiden ouders. Vanaf 10 jaar mag het kind eventueel geheel zelfstandig trainen maar mag de duotraining vanzelfsprekend ook worden voortgezet. De groep is dus niet exclusief voor ‘ouders & kinderen’ maar is wel de enige exclusieve groep binnen onze sportschool die deze mogelijkheid biedt. Zo mogen ook natuurlijk ook broertjes en zusjes met hun oudere broers en zussen samen sporten tijdens deze les. Of zelfs samen met het hele gezin! Een mogelijkheid die niet bestaat bij de overige lessen waarbij wij de kinderen, tieners en volwassenen strikt op leeftijd gescheiden houden. Zeker voor ouders met een druk bestaan biedt deze les een perfecte uitkomst om doelgerichte persoonlijke aandacht aan hun kinderen te kunnen schenken zonder dat de televisie of mobiele telefoons deze in de weg staan.

Zelfverzekerd, fitter en sterker worden

Regelmatig ontvangen wij telefoontjes en e-mails van ouders met de vraag of budosporten positief bij zouden kunnen dragen aan het zelfverzekerder worden van hun kind. Het antwoord daarop is een overtuigende JA. Ook wordt er regelmatig geklaagd over de fysieke gesteldheid van hun kinderen doordat zij teveel gamen en te weinig lichamelijke beweging krijgen. Veel kinderen willen zelfs niet sporten. De Taekwondoles voor Ouder & Kind draagt er aan bij dat niet alleen wij als leraren, maar ook u als ouder de kans krijgt om er persoonlijk op toe te zien dat uw kind zijn/haar lichamelijke prestaties en zelfvertrouwen leert verbeteren. Ook krijgt u automatisch veel handvatten mee hoe u uw kind ook thuis kunt motiveren. Daarnaast heeft u als ouder eindelijk ook zelf de kans om uzelf lichamelijk fit te houden op een gezellige manier en leert u tevens nieuwe mensen kennen die zich in uw situatie herkennen.

Taekwondo als martial art

Sam Lung Martial Arts (de laatste twee woorden zeggen het al) is een school waar we de martial arts, ofwel de oude krijgskunsten, beoefenen. Anders dan het moderne sport-taekwondo ligt het hart van onze beweging op realistische zelfverdediging, in tegenstelling tot het sporttaekwondo waarbij punten scoren het belangrijkste doel is. Om in daadwerkelijke noodsituaties goed te kunnen functioneren geloofden de krijgers erin dat zij eerst zichzelf (eigenschappen van zwakte) dienden te verslaan. Denk daarbij aan gevoelens van onzekerheid, angst, wantrouwen of juist een onbeheerste geldingsdrang, woede uitbarstingen of een te groot ego. Allemaal zaken die mogelijk konden en kunnen leiden naar onnodige en voorkombare conflicten.

In onze sportschool houden wij vanzelfsprekend weleens onderlinge competities maar iedereen is vrij hier al dan wel of niet aan deel te nemen. Ook externe wedstrijden behoren wel tot de mogelijkheid maar vormen voor ons dus niet het hoofddoel.

Waar dient u over te beschikken om deel te nemen?

Allereerst een dosis goede zin en een goed humeur. Je hoeft niet lenig, fit, sterk, slank of snel te zijn. Dat zijn tenslotte de zaken waarvoor je naar de sportschool komt en dus kun je met iedere fysieke gesteldheid gewoon instappen. Niets moet, alles mag en dus traint een ieder op zijn/haar eigen tempo mee en geheel naar eigen kunnen. Soms zijn ouders bang om ‘voor schut’ te staan, maar stel uzelf eens de vraag; zou u een werkloze op een banenbeurs uitlachen? U gaat naar een sportschool en daar is ‘voor schut staan’ nooit een issue! Daarnaast wordt van iedereen, zowel ouder als kind, verwacht dat er een gezonde dosis basisrespect wordt uitgedragen naar alle andere kinderen en volwassenen. De sabum (meester) staat centraal en in de dojang (sportruimte) heeft alleen hij het voor het zeggen gedurende de sportles. In die zin verschilt dit geenszins van de regels op een basisschool. Om te beginnen draag je gewoon je eigen sportkleding. Besluit je na twee weken proefdraaien om al dan niet samen lid te worden? Dan ga je over tot de aanschaf van een dobok, ofwel een Taekwondo-tenue.

Een extra weet-je-dat-je: De jeugd-zwarte-band van Taekwondo

Wist je dat Taekwondo de enige vechtsport in onze school is waar kinderen een officieel wereldwijd erkende jeugd-zwarte-band (poom-graad) kunnen behalen? Bij alle andere stijlen kan men pas een zwarte band (dan-graad) behalen wanneer men 15 jaar oud is, dus ook al begin je op je 6e levensjaar. Bij Taekwondo is dit wereldwijd anders geregeld. Wanneer iemand op zijn 11e jaar dus de jeugd-zwarte-band haalt (met een wereldwijd erkend Koreaans diploma) dan mag deze wanneer hij/zij 15 wordt automatisch omruilen voor een echte dan-graad. Daar is dus geen nieuw examen voor nodig! Jong geleerd is oud gedaan!

Wat staat u te wachten tijdens een Taekwondo les?

Bij Taekwondo vormt de basis een belangrijk onderdeel. Deze basis bestaat uit relatief rustige oefeningen waarin standen, trappen, stoten en slagen in verschillende oefeningsvormen worden onderwezen. Daarin wordt u langzaam maar zeker zowel fysiek als mentaal voorbereid en begeleidt naar de technieken die u en uw kind tijdens een echte zelfverdedigingssituatie zouden kunnen aanwenden. Ook wordt er veel gewerkt op stoot- en trapkussens, de bokszakken en speciale trainingspads zoals men kan vergelijken bij het populaire kickboksen. Ook de warming up, ademhalingstechnieken en de cooling down spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol tijdens de training. Wilt u meer weten over Taekwondo? Klik dan op deze link.

Wij hopen u spoedig eens te mogen begroeten!

INSTRUCTEURS: