Cupping therapie

Cupping is een eeuwenoude traditionele geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde. De behandelingen zijn tegenwoordig vooral populair onder olympische atleten zoals zwemmers.

Hoe werkt cupping?

Bij cupping verhit de therapeut kopjes of glazen bollen en plaatst deze op je huid. Dit verhitten (fire-cupping, ofwel jiaofa) gebeurt door middel van vuur. Soms word er gebruik gemaakt van cups die door middel van knijpen vacuüm zuigen of zelfs door middel van een moderne vacuümpomp (baguanfa). Door de onderdruk die dan ontstaat, blijft de cup aan je huid plakken. De gebruikte cups kunnen van glas, aardewerk, plastic of bamboe gemaakt zijn (de allereerste vorm van cupping werd toegepast met stierenhoorns). Hiermee stimuleert men de doorbloeding waarmee de spieren en het bindweefsel los worden gemasseerd. Het gestagneerde bloed wordt naar de oppervlakte gezogen en sneller afgevoerd. Het heeft om deze reden effect hebben op de meridianen, ofwel de banen in het lichaam waar volgens de traditionele Chinese leer je lichaamsenergie (chi) doorheen stroomt.

Gezondheidsvoordelen

Cupping kan nuttig zijn bij tal van kwalen. Het wordt gebruikt om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen. Ook mensen met hoofdpijn, spierpijn, stijve spieren, verkoudheid, slapeloosheid, rugpijn en depressie kunnen baat hebben bij een cupping behandeling. Volgens sommige Chinese therapeuten zou het zelfs helpen bij onvruchtbaarheid en zou het kanker helpen voorkomen, maar hier zijn echter geen enkele wetenschappelijke bewijzen voor gevonden.

Dry cupping is niet zo pijnlijk als het misschien lijkt. Je krijgt er wel paarsrode, ronde plekken van op de plaats waar de cup zat. Dat komt omdat de zuigkracht bloed naar die plek toe trekt. De kringen verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer.

Cupping wereldwijd

Alhoewel cupping een van origine Chinese traditie is, werd deze over de hele wereld verspreid en nam hij overal min of meer zijn eigen vorm aan. In Japan staat de methode bekend als kyakaku en in Korea als boo-hwang. Ook in het middeleeuwse Nederland was koppen zetten een gangbare praktijk, onder andere in badhuizen, en ook de native Amerikaanse Indianen maakten gebruik van een vorm van cupping. In Rusland noemt men deze eeuwenoude therapie Banki. In de Arabische landen noemt men de techniek hijama. Het verschil met de overige landen is dat de Arabieren eerst de huid verwonden alvorens er cups op worden geplaatst. Dit noemt men ook wel wet cupping.

THERAPEUT

  • Patrick Baas