Kinesiologie

Kinesiologie (Touch for Health) is een alternatieve geneeswijze waarbij het zelfgenezend vermogen van het lichaam centraal staat en wordt gestimuleerd. Kinesiologie betekent letterlijk ‘bewegingsleer’ en is een holistische methode die de mens in zijn totaliteit benadert. Spiertesten zijn het bekendste onderdeel uit het vakgebied en verder wordt er gebruik gemaakt van informatie uit de acupunctuur, chiropraxie en voedingsleer. Een kinesioloog kijkt dus naar de mens als geheel: fysiek en emotioneel. Er worden technieken toegepast om stress te verminderen en er wordt ook gewerkt met reflexpunten, acupressuurpunten, meridianen en chakra’s. 

Spiertesten
Spiertesten worden uitgevoerd door een zachte druk uit te oefenen op verschillende spieren, waarbij zogenaamde onbalansen zichtbaar worden. Met spiertesten wordt het stress-reflexmechanisme van het autonome zenuwstelsel aangesproken.

Zelfhelend vermogen
Binnen de kinesiologie gaat men er vanuit dat het lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Oorzaken zoals stress, geblokkeerde emoties, een verkeerde houding of slechte voedingspatronen kunnen ervoor zorgen dat de energiehuishouding uit balans raakt. Een lichaam verbruikt dan meer energie dan het kan aanvullen wat kan leiden tot allerlei fysieke en/of mentale klachten.

Driehoek van gezondheid
Binnen de kinesiologie wordt gewerkt vanuit een holistisch gezondheidsmodel, namelijk structuur, biochemie en psyche. Alle zijden van deze driehoek zijn met elkaar verbonden. Een lage rugpijn kan bijvoorbeeld voortkomen uit een slecht werkende darm. En emotionele spanningen kunnen zorgen voor verkramping van de nekspieren en zo hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.

Touch for Health
Touch for Health is een behandeling ontwikkeld door John F. Tie waarbij spiertesten worden ingezet om energieblokkades op te sporen. Daarna worden correctietechnieken en -oefeningen toegepast om deze blokkades te verwijderen en balans te ontwikkelen.

Bij welke klachten wordt kinesiologie gebruikt?
Deze balans van het lichaam wordt verstoord bij onder meer stress en geblokkeerde emoties, maar ook verkeerde eet- en drinkgewoontes. Een blokkade leidt tot klachten als pijn in de rug, hoofdpijn en maag- en darmproblemen. Door deze energiebalans te herstellen, is een veelvoud aan problemen te verhelpen. Naast de hierboven genoemde klachten wordt kinesiologie ook toegepast door voedingsdeskundigen, natuurgeneeskundigen, masseurs en fysiotherapeuten. Kinesiologie wordt eveneens toegepast om allergieën te verhelpen. 

Wat zijn de voordelen van kinesiologie
Kinesiologie mag dan niet in staat zijn om iemand te genezen van medische aandoeningen, voor veel mensen is het een toegevoegde waarde. Kinesiologie kan oplossingen bieden in verschillende situaties én praktisch uitleggen hoe het menselijk lichaam werkt. Deze aanvullende geneeswijzen heeft de volgende voordelen:

• Inzicht in de ontwikkeling van lichamelijke klachten;
• Inzicht in de ontwikkeling van geestelijke onbalans;
• Herstel van de balans in het lichaam;
• Een beter gevoel als gevolg van een verbeterde energie;
• Inzicht in overgevoeligheden voor bepaalde voeding.

Wat kun je verwachten van een kinesiologiebehandeling?
Kinesiologie therapeuten werken met verschillende spiertesten. Aan de hand daarvan bepaalt de therapeut of er sprake is van mogelijke problemen en welke dit dan zijn. Belangrijk daarbij is het stimuleren van zelfbewustzijn, wat volgens de kinesiologie-leer bijdraagt aan het zelfherstellend vermogen. Dat kan echter alleen wanneer het zelfherstellend vermogen hiertoe in staat is.

THERAPEUT:

  • Patrick Baas