DSC07522

Wat is Kobudo

Ryukyu Kobudo

Kobudo is een verzamelnaam van de klassieke wapenkunst van het Ryukyu-eiland Okinawa (sinds 1879 een eiland van  Japan). Later zouden zich hier ook de inheemse – totaal verschillende – Japanse wapenkunsten onder scharen waardoor er twee stromingen ontstonden, namelijk het Ryukyu Kobudo en het Koryu Nihon Kobudo, beter bekend als Nihon Koryu. Kobudo is als wapenkunst voortgekomen vanuit de de Aji (de adel). Technieken werden veelal overgenomen van Chinese handelsreizigers waaronder zich veel ex-dienstplichtigen en oorlogsveteranen van het Chinese keizerrijk bevonden. Zoals ook het Okinawaanse karate sterk is beïnvloed door het Chinese Wushu (Kung-Fu), zo geldt dus hetzelfde voor de Okinawaanse wapenkunst Kobudo. Lange tijd heeft men gedacht dat de Okinawaanse karateka in vroegere tijden met lege handen vochten, maar dit bleek historisch incorrect te zijn. KobudoWeaponsOok kwam het Karate niet van de boerenbevolking zoals lange tijd werd beweerd. Het waren de peichin (lijfwachten van de koning) die zowel het karate als het kobudo ontwikkelden en beoefenden. Doordat de Japanse Satasuma-clan de Okinawanen streng had verboden om wapens te dragen, trainden de peichin met werktuigen van boeren, vissers en molenaars.  Okinawa werd pas laat in de 19e eeuw bij Japan getrokken en vormde tot dan een geheel eigen koninkrijk. Enkele voorbeelden van Ryukyu Kobudowapens zijn de bo (180 cm lange stok), de sai (drietand waarvan de middelste tand langer is dan de twee andere, de nunchaku (twee stokken die door middel van een touw- of kettingverbinding aan elkaar verbonden zijn, de kama (een sikkelwapen dat doorgaans in paarvorm werd gebruikt), de tonfa  of tuifa (een 45 cm. lang stokwapen dat doorgaans in paarvorm wordt gebruikt), een jo (1.20 m. lange stok), een hanbo (1 m. lange stok), surujin (lang koord met twee gewichten aan het uiteinde), san setsu kon (driedelige staf met een kettingverbinding), jiffa (haarspelden), tinbé (schild), rochin (korte speer), tekko (boksbeugels), eku/kai (roeispaan).

Klik op de onderstaande links om de filmpjes te zien:
Bo-jutsu demonstratie door Hanshi Tetsuhiro Hokama
Eku-jutsu demonstratie door Hanshi Tetsuhiro Hokama

Waarom trainen met wapens?

Evenals in de tijd van de peichin gelden vandaag de dag nog steeds zeer strenge wapenverboden. En maar goed ook. Ook in deze tijd horen we nog regelmatig schrikbarende verhalen over personen die door wapengeweld om het leven zijn gekomen. Om deze reden wordt het kobudo als verdedigingskunst vandaag de dag nog steeds in leven gehouden. Het zogenaamde “eerlijke gevecht” heeft namelijk nooit echt 1031219.Fbestaan. Indien een man met een lengte van 2 meter en een gewicht van 120 kilo (persoon 1) het tegen een man opneemt die slechts 1.68 m. lang is en 68 kilo weegt (persoon 2), dan is alle eerlijkheid al bij voorbaat verdwenen. Dergelijke ongelijke gevechten worden van oudsher wel vaker beslist met wapens. Want wie is er nu werkelijk laf? Persoon 1 die persoon 2 moedwillig tot zijn slachtoffer wil maken? Of persoon 2 die zich ongevraagd en op alle mogelijke wijze tracht te verdedigen in een ongelijke strijd tegen persoon 1? Ieder mens heeft het volste recht om zichzelf en zijn naasten op iedere mogelijke manier te beschermen tegen geweld. Een training in kobudo leert de beoefenaars niet alleen om letterlijk alles in zijn omgeving als wapen te leren herkennen en gebruiken, maar het maakt hen ook minder angstig voor wapens die tegen hen worden gebruikt. Ook worden de reflexen van een persoon vele malen scherper, wordt de pijngrens aanzienlijk verhoogd en nemen inzichten in ongewapende technieken en tactieken enorm toe. Feitelijk gezien ligt een training met wapens in het verlengde van iedere serieuze beoefening van de krijgskunsten.

De stroming binnen onze school

De Kobudostijl die wij binnen Sam Lung Martial Arts beoefenen is van de Okinawa International Hokama Kobudo Organization. Onze stijlleider is de Okinawaanse grootmeester Hanshi Tetsuhiro Hokama. Tevens is Sam Lung Martial Arts de enige Nederlandse school die aangesloten en erkend is bij de I.K.A. van Kobudo-expert en Kubotan-uitvinder Takayuki Kubota (10e dan).

fumio_demura  hokama

v.l.n.r.: Patrick Baas met karate- en kobudo-meesters Fumio Demura en Tetsuhiro Hokama.

Daarnaast heeft sensei Patrick Baas persoonlijk getraind met enkele andere leidende Japanse experts waaronder de beroemde grootmeesters Masaaki Hatsumi, Shoto Tanemura en Manaka Unsui. In 2014 publiceerde Patrick Baas een 284 pagina’s tellend boek genaamd: “Kobudo, wapenkunsten van Ryukyu en Japan”  waaraan Soké Masaaki Hatsumi, Soké Takayuki Kubota, Hanshi Tetsuhiro Hokama en Kancho Jon Bluming hun persoonlijk voorwoord verleenden. Kyoshi Patrick Baas is tevens de Nederlandse vertegenwoordiger van Soke Takayuki Kubota’s I.K.A. en Hanshi Tetsuhiro Hokama’s I.K.O.

Wij bieden binnen onze school geen op zich zelf staande Kobudo-lessen, maar integreren deze wapens en de daarmee gepaard gaande technieken en tactieken tijdens de Karate-lessen.

‘Win zonder je zwaard te trekken.
Indien je je zwaard moet trekken,  snijd dan niet.
Wees verdraagzaam. Besef goed dat het
een ernstige zaak is wanneer je een leven neemt.
Indien je hart goed is dan zal je de overwinning bereiken
en je werkelijke waarde ontdekken zonder
je handen vuil te maken’

– Soké Dr. Masaaki Hatsumi –

SAM LUNG MARTIAL ARTS is officieel lid van:

IHKO

INSTRUCTEURS:

  • Instructeur Patrick Baas, 7e dan
  • Instructeur Paul Kroes, 4e dan
  • Instructeur Otto Vroege, 3e dan