systema_vlady

Wat is Systema

“Toen ik na 28 jaar allerlei vechtsporten te hebben beoefend voor het eerst Systema op film zag dacht ik ‘OF dit is een geweldige choreografie maar supernep, OF dit is ongekend, bijna magisch goed. Om de waarheid te achterhalen moest ik naar Zwitserland. Jaren na dato, verzorg ik nu trots zelf lessen in Systema. Die ‘magiër’ werd mijn leraar”.

– Patrick Baas –

De technieken van Systema zijn gebaseerd op enkele belangrijke natuurverschijnselen zoals veerkracht, meebewegen en terugkomen. In Systema is meeveren een waar basisprincipe. Aanvallers worden flexibel gepareerd en tijdens hun aanval uit balans gebracht, waarop er een biomechanische tegenaanval volgt. Bij deze actie laat de beoefenaar de aanvaller tot het allerlaatste Waterdropsplash,studiostudy3moment in de waan dat hij/zij zich niet kan of zal verdedigen. Deze aanpak is vergelijkbaar met het werpen van een steen in een vijver. Tijdens de worp blijft het wateroppervlak onbeweeglijk. Pas zodra de harde steen het zachte water raakt verdwijnt het erin. Het water omsluit de steen en de plons komt met vergelijkbare snelheid terug in de richting van de werper.

Een soortgelijk principe wordt toegepast bij het leren incasseren van aanvallen die er alsnog doorheen weten te komen (in ieder gevecht wordt iedereen immers wel een of meerdere keren geraakt). Door eenzelfde soort van veerkracht te gebruiken weet men de impact van de aanval te decimeren. En is dit niet helemaal gelukt? Dan zijn er fysieke en mentale methodes om het effect alsnog tot een nulpunt te reduceren. Doordat Systema zich ook op impact en pijnreductie concentreert is het vrij uniek onder zowel de klassieke als moderne krijgskunsten. Wetenschappelijk is bewezen dat men 90% van zijn/haar energie verliest in de 1e minuut van een gewelddadig conflict. Om deze reden leren de beoefenaars van Systema dan ook om hun ademhaling te beheersen. Dit leidt ertoe dat men onder hoge stress conditioneel geruimere tijd op niveau kan blijven presteren.

Geschiedenis van  het Systema

Systema is een Russische vechtkunst die ontwikkeld werd ten behoeve van Rusland’s militaire elite-eenheden: de spetsnaz (commando’s). Het is dus geen sport maar een effectieve zelfverdedigingsmethode pur sang. Deze sterk op biomechanica en vloeiende bewegingen gerichte zelfverdedigingskunst bevat sterke spetsnazinvloeden vanuit de kozakken-gemeenschap. De kozakken stonden bekend om hun onafhankelijkheid en hun legendarische militaire vaardigheden. Er zijn algemene principes waarmee de beoefenaar van systema leert op een aanval te reageren (zie trainingsmethodes). Systema is een krijgskunst waarbij je jezelf pas echt leert kennen. Je angsten en zwaktes, maar ook je ware krachten. Een Russisch gezegde luidt dan ook; “poznai sebia”, ofwel “ken jezelf”. Hierbij wordt door de Russische grootmeesters – veelal orthodox Christenen – weleens verwezen naar Bijbelse uitspraken en middeleeuwse riddertaferelen.